A Legfelsőbb Bírósághoz fordul a garéi égetőmű beruházójaElutasította a bíróság a Garéba tervezett égetőmű beruházójának keresetét, melyben az megtámadta az építési engedély hatósági megtagadását megerősítő közigazgatási hivatali döntést.

A Baranya Megyei Bíróság szerdán hozott ítéletét indokolva Heinemann Csilla bíró kifejtette: a felperes Hungaropec Rt. nem tett meg mindent az eljárás gyors és hatékony megoldásáért, jogszerű kérelmét csak késedelmesen nyújtotta be, nem készítette el az égetőmű körüli erdőtelepítés tervét, nem alakított ki építési területet, s az ezzel kapcsolatos tulajdonosi nyilatkozatok jogszerűsége is kifogásolható.
A bírónő ugyanakkor rámutatott a hatóságok felelősségére is, hangsúlyozva, hogy kötelességük a környezetet súlyosan szennyező klórbenzol ártalmatlanítását célzó megoldások támogatása.
Bóna István, a Hungaropec Rt. ügyvezető igazgatója közölte: az égetőmű felépítésébe eddig félmilliárd forintot befektető magyar-francia vegyes vállalat él a jogorvoslati lehetőséggel, s a Legfelsőbb Bírósághoz fellebbez az ügyben.
A cég jogi képviselője a tárgyaláson arra is felhívta a figyelmet, hogy a veszélyes vegyület már a lerakóhelytől távoli Marika forrásban is megjelent, s mint mondta, ez már Harkány vizeit is szennyezéssel fenyegeti. (MTI)