Hódmezővásárhelyen vizsgálat indult az önkormányzat ingatlanügyeivel kapcsolatbanA hódmezővásárhelyi közgyűlés azzal egy időben, hogy fegyelmi eljárást indított Rapcsák András polgármester ellen és állásából felfüggesztette, ad hoc bizottságot bízott meg az önkormányzat ingatlanügyeinek kivizsgálására.

Havranek Ferenc, a bizottság elnöke elmondta: Rapcsák András többszöri követelésének tettek eleget azzal, hogy nyilvánosságra hozták a vizsgálat alatt lévő ügyeket.
A bizottság első sajtótájékoztatón a képviselők elmondták, a polgármester számtalanszor kijelentette, hogy több tízmilliós tőkével, sikeres vállalkozóként vált meg annak idején cégétől, a Mérleg Kft.-től, amelynek ügyvezetője és résztulajdonosa volt. A bizottság rendelkezésére álló adatok szerint viszont a 80-as évek végétől működő cég több mint 48 millió adósságot halmozott fel. A kft. 1990-ben felszámolás alá került, s két évvel később meg is szűnt.
A parlamenti képviselők vagyonbevallásakor Rapcsák András mindössze egy fél házat és egy fél személygépkocsit mondott magáénak.
A bizottság tagjai elmondták továbbá, hogy a polgármester családtagjainak tulajdonában lévő Nitor Kft. - ma már rt. - 1995-ben nyílt árverésen 2,4 millió forintért megvásárolta a felszámolás alatt álló Metripond Mérleggyár egy telkét, amelyre akkor a Rapcsák András vezette önkormányzat nem tartott igényt. A telket három évvel később 84 millió forintért eladták a Billa áruházláncnak.
Az ad hoc bizottság cáfolta a polgármester azon állítását, miszerint a Billa az önkormányzatot nem kereste meg telekvásárlási igényével. Adataik szerint ugyanis az áruházlánc képviselője már 1993-ban érdeklődött, de a volt szeméttelep felkínált része nem nyerte meg a tetszését.
Szó volt néhány kisebb értékű ingatlanügyről is. Ezeknél az egyik vevő egy gazdasági tanácsadó volt, aki Rapcsák András közvetlen környezetéhez tartozott - hangzott el a tájékoztatón.
(MTI)

/

Ajánló: