Kormánypárti és ellenzéki képviselők számtalan értesüléssel rendelkeznek a szervezett bűnözés hídveréséről a politika szférájába - derült ki a nemzetbiztonsággal foglalkozó politikusoktól szerzett információinkból. Tonhauser László, aki korábban a rendőrség szervezett bűnözés elleni szolgálatának főtisztje volt, igazolva látja korábbi vízióját.

Kövér László titkosszolgálatokat felügyelő miniszter elismerve, hogy a szervezett bűnözés velejárója, hogy megpróbál kapcsolatokat építeni a döntéshozatali helyeken, úgy véli, jelenleg kezelhető a jelenség. A BM legfrissebb statisztikája csak kisebb súlyú szervezett bűncselekményeket regisztrált.
Lapunk értesülései szerint négy évvel ezelőtt az ország keleti régiójából egy minősített jelentés érkezett az akkori rendőri vezetőkhöz. A szervezett bűnözés elleni szolgálat olyan személyek legális és illegális üzleti tevékenységéről számolt be, akik már abban az időben megyei szinten igen magas beosztásokat töltöttek be, s azóta is elismert polgárai a régiónak. Sőt egyes hírek szerint akadt olyan, aki az elmúlt évben képviselői mandátum elnyeréséért is versenybe szállt. A jelentés szerint összefonódás látszott több hivatali, hatósági és városi vezető között az érdekeltségi körükbe tartozó cégek minél nyereségesebbé tétele érdekében.
Ezzel szinte egybecseng Vancsik Zoltánnak (MSZP), a nemzetbiztonsági bizottság tagjának nyilatkozata, aki arra is felhívta a figyelmet az úgynevezett hídveréssel kapcsolatban, hogy a legtöbb ilyen irányú információ a mostani kormánypárti padsorokat érinti, többek közt egy jelenlegi megyei közgyűlési alelnököt. Ennek ő egyáltalán nem ad hitelt, mivel feldolgozatlan, pletyka szintű értesülésről van szó. A nemzetbiztonsági bizottság tagja hangsúlyozta: éppen a feldolgozatlanság volt a Nyírfa-dosszié legfontosabb hibája. Aláhúzta: amúgy reális az esély a politika és az alvilág kapcsolatfelvételére, hiszen a képviselők néha akaratlanul is lépre mennek. Értesülései szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal egy-két olyan képviselő figyelmét is felhívta a veszélyre, aki óvatlanul kapcsolatba került szervezett bűnözői csoportokkal.
A kormány magánvéleményt nem kommentál - válaszolta Borókai Gábor kormányszóvivő a Magyar Hírlapnak arra a kérdésére, mi a véleménye Földi Lászlónak a maffia hídverésére vonatkozó kijelentéséről. Ám a szakterületért felelőse Kövér László, a titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter kérdésünkre úgy vélekedett: belefáradt már abba, hogy mások csak többé-kevésbé átgondolt nyilatkozatait kommentálja.
Kövér László hangsúlyozta: kétségtelen tény, hogy az utóbbi nyolc esztendőben a nemzetközi bűnözés tranzitországává váltunk, márpedig a szervezett bűnözés velejárója, hogy megpróbál kapcsolatokat építeni a döntéshozatali helyeken. Magyarország nem kivétel e tekintetben, ennyiben tehát jogos lehet a polgárok aggodalma, ám a miniszter aláhúzta: a fenyegetettség messze nem éri el azt a szintet, mint a tőlünk nem is olyan távol eső országokban. Kövér hozzátette: jelenleg kezelhetőnek tűnik a kérdés, s a nemzetbiztonsági szolgálatok évek óta több-kevesebb sikerrel eleget is tesznek feladatuknak.
Horváth Balázs, a nemzetbiztonsági bizottság tagja úgy fogalmazott: a politika és az alvilág között valóban megtörtént a hídverés, s erről gyakorlati tapasztalatai vannak. Olyan elképesztő intézkedések sorozatával találkozott ugyanis az elmúlt négy-öt esztendőben, amely nem magyarázható a szakismeret hiányával. A volt belügyminiszter rámutatott: a korrupció általában olyan kapcsolatrendszerbe helyezi az illetőt, amely az alvilág számára irányított döntéshozatalt biztosítja. Lányi Zsolt kisgazda-képviselő bízik abban, hogy Földi László konkrét tapasztalatait, véleményét az új kormány felhasználhatja.
Mikes Éva (Fidesz-MPP), a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke úgy vélekedett, ha konkrét információ állna rendelkezésre az említett hídverésről, úgy az államnak minden esetben föl kell lépnie. Ehhez azonban alapos gyanú szükséges, ilyenről viszont nincsen szó. Hozzáfűzte: nem állítja, hogy nem létezik ez a kapcsolat. A kormányzat szervezett bűnözés elleni törvénycsomagja pontosan a hatékony fellépést segíti elő.
Nikolits István volt nemzetbiztonsági miniszter a Magyar Hírlapnak elmondta: "hídverésügyben" konkrétumokat szeretne látni már egyszer, hiszen eddig minden nyilatkozó csak általánosságban beszélt. Nem túl valószínű az MSZP-s képviselő szerint, hogy a Nyírfa-ügybe szlovák vonalak is belekeveredtek volna.
Kónya Imre úgy vélekedett, ha 1995-ben Katona Béla azt mondta, hogy megkezdődött a hídverés a politika és a szervezett alvilág között, akkor nyilván azért közölte ezt, mert bizonyító adatok álltak rendelkezésére. Nikolits István ugyan tagadta ezt, ám Kónya szerint az exminiszter mindent megtett annak érdekében, hogy ezek az összekapcsolódások ki ne derülhessenek. Az előző parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke úgy véli, ha a hídépítés megkezdődött, akkor ez be is fejeződhetett, "legalábbis határozottan valószínűsítem". Kónya egyúttal feltételezi, hogy Kövér László megteszi a szükséges lépéseket a híd felszedésére.
Orbán Péter vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány lapunk érdeklődésére leszögezte: nincs tudomása olyan nyílt vagy titkos rendőrségi nyomozásról, amely bármilyen politikai kört érintene. Földi László kijelentésére reagálva pedig kifejtette: a titkosszolgálat és a rendőrség két külön szervezet.
Én már 1993-ban, amikor még senki sem merte, kimondtam, hogy a szervezett bűnözés beépült a politikába - nyilatkozta lapunknak Tonhauser László, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának egykori vezetője, hozzátéve, véleményét továbbra is fenntartja.
Az ezredes legutóbbi álláspontját részletesebben a Demokrata 1998. márciusi számából ismerhetjük meg. Eszerint: "A privatizáció során csak úgy lehet nagyot kaszálni, ha az ember képes politikai támogatást szerezni... A szervezett bűnözésnek nincsenek politikai indítékai. A szervezett bűnözés azért épül be a különböző állami struktúrákba, hogy azok befolyásolásával a saját hasznát növelje. A politikusok részéről sok esetben nem tudatos a befolyásolás elfogadása. A támogatás viszonylag könnyedén megszerezhető, ha megfelelően előkészítik a sajtóban..."

Közszereplők a hídverésről

1995. Györgyi Kálmán: "Nyilvánvaló, hogy a gazdasági élettel összefonódott bűnözésnek célja egy-egy fontos politikai pozíció megszerzése is. Magyarországról szólva konkrét esetet nem említhetek, mert ilyet nem ismerek, ami nem jelenti azt, hogy az ilyesmi nálunk teljességgel kizárt lenne."
1995. március. Katona Béla titkosszolgálatokat felügyelő miniszter, lemondása után: "A szervezett alvilág már leverte hídfőállásait a politika felé."
1995. május. Szabó Iván: "Én végtelenül aggódom, s a jelek szerint nem vagyok egyedül." (Katona fenti kijelentésére utalva)
1996. március. Lányi Zsolt: "Egyes képviselők kapcsolatban állnak a gazdasági maffiával."
1996. május. Dornbach Alajos: "Nemcsak a pártokban, hanem az egész politikai intézményrendszerben szükség van az éber elhárítókészségre."
1996. május. Horn Gyula: "Nagy a veszélye a feketegazdaság és a politika összefonódásának, hiszen a szervezett bűnözés professzionális módszerekkel dolgozik. A kormány e téren komoly eredményt még nem tudott elérni, ezért van szükség olyan új lépésekre, mint a központi nyomozóhivatal létrehozása."
1996. december. Boross Péter: "Tényként állapíthatom meg: a két kormányzó párt jelentős pénzforrásokhoz jutott, és sokak szerint feltehetően nem a legtisztább forrásokból."
1998. szeptember. Földi László: "A bűnöző bármennyire profi, ha nincs a gazdasági-politikai struktúrába beágyazódva, magányos farkas, aki jól szervezi a saját tetteit, de egyszemélyes bűnöző marad... ki kell mondanunk, hogy nálunk létezik a szervezett bűnözés, akkor nem kell amiatt felhördülni, ha valaki hozzáteszi: ez, kérem, összefonódás a politikával... Az 1995-ben hatályba lépett nemzetbiztonsági törvény ebben a kérdésben nem tesz rendet."