Felszámolást kezdeményeztek a Budai Hengermalom ellenFelszámolási eljárást kezdeményezett a Budai Hengermalom ellen egyik beszállítója - értesült a Magyar Hírlap. A napokban leállt a termelés, még mielőtt tisztázódhatott volna a birtokvita a jelenlegi tulajdonososok - a Reorg, valamint a Magyar Fűszer Kereskedelmi (MFK) Rt. - és a volt tulajdonos, Károlyi Vilmos között.A Budai Hengermalom egyik beszállítója értesülésünk szerint felszámolási eljárást kezdeményezett a cég ellen.

Mint korábban megírtuk, a Hengermalom több mint egymilliárd forinttal tartozik beszállítóinak - a 2,8 milliárd forintos Postabank-adósság mellett.Ehhez jön még az a tavaly augusztusban felvett 1,2 milliárd forintos Eximbank-féle hitel, amelyet egy 110 ezer tonna lisztexporthoz nyújtott a pénzintézet. Legalábbis úgy tudni, hogy Károlyi 110 ezer tonna lisztexportra vonatkozó szállítási szerződéseket nyújtott be a bankhoz a hitel megszerzése érdekében.
Ezt az ügyletet a Budai Hengermalomban Wilsoun-féle szerződésként emlegetik. Vélhetően a Wilsoun Consulting Kft. (korábban WÉS Consulting néven vált ismertté) feladata lett volna a kereskedelmi ügylet lebonyolítása. A WÉS-Wilsoun Consulting eredeti székhelye megegyezik Kelemenné Horváth Éva lakáscímével. Ez azért érdemel figyelmet, mert Károlyi és Kelemenné a közös tulajdonban lévő, Málta szigetére bejegyzett Colorado River Ltd. nevű offshore cégen és a Viteka Kft.-n keresztül tavaly novemberig a Budai Hengermalom részvényeinek 50 százalékát tudhatták magukénak.
Az Eximbank által nyújtott 1,2 milliárd forint hitel megfizetését a Postabank garantálta. Ez azért figyelemre méltó, mert a bankgarancia mellett a Budai Hengermalom tavaly augusztusban a már meglévő kétmilliárd forint mellé újabb 800 milliós hitelt vehetett fel a még Princz Gábor által vezetett banktól. Információnk szerint Károlyi tavaly augusztusban 400 millió forint készpénzt tett le a Postbanknál "fedezet" gyanánt azért a Postabank-garanciáért, amely feltétele volt az 1,2 milliárdnyi Eximbank-hitelnek. Nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a 400 milliós készpénzfedezet forrásául a Postabank által nyújtott 800 millió forintos hitel szolgált.
A Postabank és az Eximbank banktitokra hivatkozva nem kívánt az ügylet részleteibe betekintést engedni.
Eközben a Hengermalomban leállt a termelés. Az 50 százalékos tulajdonos Reorg Apport Rt., illetve a tavaly 50 százalékost tulajdonrészt Károlyitól megvásárló MFK Rt. - miután Károlyi elfoglalta a malmot - kerítésen kívül vár arra, hogy a birtokvitáról jogerős, végrehajtható döntés szülessék.
Értesülésünk szerint a Tartalékgazdálkodási Kht. (TIG) Budapest ellátásának biztonsági készletéből több mint tízezer tonna búzát, illetve több mint háromezer tonna lisztet is raktároznak a malomban. A búzakészletet információink szerint TIG csak este 10 óráig őrizteti. A kht.-t felügyelő agrártárca politikai államtitkára, az ügyben illetékes Szabadi Béla többszöri kísérletünk ellenére is elérhetetlennek bizonyult. Nem kaphattunk választ arra a kérdésünkre, milyen intézkedéseket tett a tárca Budapest kenyérgabona-ellátását biztosító tartalékkészlet biztonságba helyezése érdekében.

Elnapolták a Reorg közgyűlését

A Budai Hengermalom 50 tulajdonosának, a Reorg Rt.-nek tegnapra meghirdetett közgyűlését mindjárt megnyitása után felfüggesztették, és péntekre halasztották. Ennek oka vélhetően az, hogy a Reorg-tulajdonos ÁPV Rt. mai igazgatósági ülésén döntenek arról, menesztik-e a cég vezérigazgatóját, Sugár Dezsőt, aki nem kívánta kommentálni értesülésünket. A Heti Világgazdaság múlt heti számában megjelent írás szerint bankárkörökben Sugár utódjaként azt a Lenk Gézát tartják számon, aki a Kereskedelmi és Hitelbank vezérigazgatói posztja után a Postabank bécsi leánybankját vezette. A veszteséget veszteségre halmozó bécsi Trigon-leányt a Postabank csak komoly garanciavállalással kistafírozva tudta eladni.Torkos Matild