Tisztulnak a XVIII. kerületi pakura-tavakJól halad a Budapest XVIII. kerületében lévő pakura-tavak tisztítása, bár a program környezetvédelmi támogatása akadozik - tájékoztatták az újságírókat csütörtökön a helyszínen a munkát végző Elgoscar Kft., illetve a Zöld Kereszt Egyesület képviselői.

A XVIII. kerületi önkormányzat nagy mennyiségű pakurával szennyezett, a lakóházak közelében lévő területet vett át a közelmúltban a Fővárosi Tüzéptől. Közbeszerzési eljárás keretében választotta ki a tisztítási munkákra az Elgoscar Kft.-t. A program 599 millió forintba kerül, ehhez 360 millió forintot ígért a Környezetvédelmi Alap - felerészben kamatmentes kölcsönt, 50 százalékban pedig támogatást. Az egykori üzemeltető, a Fővárosi Tüzép mintegy 70 millió forintot vállalt a finanszírozásból, a további költségek fedezetét a XVIII. kerületi önkormányzat próbálja kigazdálkodni. Mint a kft. képviselői elmondták: a Környezetvédelmi Alap átszervezése miatt bizonytalanná vált az ígért 360 millió forint, és ez meghiúsíthatja a tisztítási munkák befejezését.
Hosszú évekig a Fővárosi Tüzép az egykori bányatavakban tárolta a vasúton érkező pakurát, majd innen szállították tovább a fűtőanyagot a felhasználóüzemeknek. Az egy éve megkezdett tisztítási munka látványos eredményeket hozott. A bányatavakban a víz tetején lévő pakurát csaknem teljes egészében leszedte a kft., és egy mosonmagyaróvári üzem erre alkalmas kazánjában a viszonylag nagy víztartalmú fűtőanyagot elégették. A tavak vizének már 80 százalékát megtisztították, szűrés, kezelés után a vizet nem közvetlenül a tavakba, hanem szikkasztókba eresztik. Így a talaj is megszűri a vizet. A pakurával szennyezett talajt is mintegy 45 százalékban már megtisztították.
A kft. foglalkozik a Malév vasúti lefejtőjéből hosszú évek alatt a talajba, a talajvízbe került kerozin eltávolításával, a víz és a föld tisztításával is. A lakóterületek alatti talajvízből már teljesen eltávolították kerozint. Ezt egy ideig egy cementműben égették el, később a talajvíz-, a talajtisztítási munkákhoz használt kazánok fűtésénél hasznosították.
Zöld Kereszt Egyesület

Ajánló: