Felavatták Szentágothai János szobrát BudapestenSzentágothai János, az 1994-ben elhunyt nemzetközi hírű agykutató bronzból készült mellszobrát csütörtökön leplezték le Hámori József kultuszminiszter jelenlétében a tudós nevét viselő budapesti szakiskolában.

- A magyar történelem egyik legnagyobb szerencséje, hogy mindig voltak olyan személyiségei, akik hirdették a magyar kultúrát, a tudományosságot, és egyik ilyen hírvivő volt a professzor is - mondta a Nemzeti Kuturális Örökség Minisztériumának vezetője a VIII. kerületi Szentágothai János Egészségügyi Szakközépiskola és Szakiskola aulájában tartott emlékszobor avatásán. Hozzátette: mindig megtisztelve érezte magát, hogy több mint negyven éven át együtt dolgozhatott azzal a nagyszerű tudós emberrel, akit minden magyar agykutató mesterének tekinthetett.

Szentágothai János Budapesten született 1912. október 31-én. Iskoláit a budapesti német gimnáziumban végezte. Orvosi tanulmányait 1930-ban kezdte, orvosdoktorrá hat évvel később avatták. A második világháború után a pécsi egyetem anatómia professzora lett, 1947-től 1963-ig pedig az intézet igazgatója. Irányításával a pécsi anatómiai intézet virágzó iskolává nőtte ki magát, és a neuroanatómia egyik világszerte elismert központjává vált. Szentágothai János a budapesti orvosegyetem nagy hagyományokkal rendelkező anatómiai intézetét is vezette. Országgyűlési képviselő volt 1985-től 1990-ig, 1990-ben pedig az MDF országos listáján került be a Parlamentbe.
(MTI)