Lenk Géza a Reorg Rt. élénLenk Gézát, a Postabank egykori bécsi leánybankja, a Trigon Bank volt igazgatóját választották a Reorg Rt. elnök-vezérigazgatójává a cég tegnapi közgyűlésén. Elődje, Sugár Dezső elnöki tanácsadóként a cégnél marad.

Nádasy Zoltán, az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese a Reorg Rt. igazgatóságának átalakítását csütörtöki tájékoztatóján azzal indokolta, hogy a Reorg Apport vette át a Postabank 41,5 milliárd forintnyi rossz követeléscsomagját, s a cég megváltozott tevékenysége miatt vált szükségessé a tisztújítás.
A Postabank a Reorg Apportnak átadott csomaggal megszabadult az úgynevezett politikailag kényes követeléseitől is. Lenk Géza akár a komoly veszteségei miatt értékesített Trigon Bank tevékenységéből eredő 92,85 millió forint rossz követelés értékesítésével kezdheti munkáját a Reorgnál.
Politikailag kényes Postabank-hitelnek tartják az A-Reklám Kft.-nek 1997-ben adott 110 millió forintos hitelt. Ezt a céget 1997. szeptember 17-én Joszip Tot nevében vásárolta meg valaki a Fidesz holdudvarához tartozó Schlecht Csabától.
Egy 380 millió forintos ugyancsak kényes Postabank-befektetési ügyletre Szalay Gábor országgyűlési képviselő hívta fel a héten a figyelmet a parlamentben. Eszerint a Postabank Invest által alapított Herczog Palace Kft. 1998 tavaszán az akkor még Simicska Lajos - jelenleg APEH-elnök - érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft. 14,7 millió forint névértékű üzletrészét 380 millió forintért vásárolta meg. A Mahir Citypostert 1998. december 31-éig visszavásárlási jog illette meg ugyancsak 380 millió forintos áron. A cég nem vásárolta vissza üzletrészét, a rossz befektetés a Reorg Apporthoz került.
Politikailag kínos a Budai Hengermalomnak nyújtott 2,8 milliárd forintos hitel ügye is. A cég egyik korábbi tulajdonosa Máté László szocialista politikus volt, akit egy időben az MSZP pénztárnokaként ismertek. A malom hiteleinek nagy részét abban az időszakban kapta, amikor Máté még cégtulajdonos volt.
Az ugyancsak Máté-érdekeltségű Nádor '95 Rt.-vel szembeni 52 milliós követelés is a Reorg Apporthoz került. A mobiltelefonok lehallgatására a Nádor '95 által behozott technikai berendezés ügyében bíróság mondja majd ki a végső szót: terheli-e milliárdos nagyságrendű fizetési kötelezettség a bankot.
A Reorg Apporthoz került a Lezsák Sándor nevével fémjelzett lakiteleki Népfőiskola Alapítvánnyal szembeni 120 millió forintos követelés is, mint ahogyan a korábban az MDF Bem téri székházának címére bejegyzett Fodema Kft.-nek nyújtott 355 millió hitelt is rossz követelésnek minősítették a Postabanknál és megszabadultak tőle. Április 1-jétől e követelés értékesítése is Lenk Géza gondja.
Politikailag kényes a Globex cégcsoporttal szembeni több mint egymilliárd forintos követelés is, a cégcsoport vezetésében szerepet aktív és visszavonult politikusok vállaltak szerepet.
Torkos Matild