2002-re elkészül a Nemzeti Színház - ígéri a kulturális tárca vezetőjeMegállapodásnak tekintem és pozitív fejleménynek tartom azt, hogy Demszky Gábor főpolgármester szerdán aláírta a minisztériumnak az új Nemzeti Színházzal kapcsolatos elvi megállapodási javaslatát, amely a közeljövőben megszülető részletes szerződés fő gerincét képezheti - közölte Hámori József kultuszminiszter csütörtökön.
Miután szerdán este én is elláttam kézjegyemmel a megállapodástervezetet, csütörtökön délelőtt jeleztem a kormányfőnek a Nemzeti Színház ügyében kezdett egyeztető tárgyalások legújabb fejleményeit - mondta a miniszter. Hozzátette: a kormány azt szeretné, ha ezek után gyorsított ütemben láthatnának hozzá a gyakorlati teendőkhöz, és elkezdhetnék az építkezést a Városligetben.
Hámori József kijelentette: a Fővárosi Önkormányzat által a napokban a szaktárcához eljuttatott, 23-24 pontba foglalt és részletkérdéseket tartalmazó kritériumrendszert, amelyet Demszky Gábor szintén aláírt szerdán, nem tartja a megállapodás részének.
A miniszter szerint a nagyberuházásokra ( XIV. kerület, Városliget - Nemzeti Színház; V. kerület, Erzsébet tér – mélygarázs és konferenciaközpont; II. kerületi Ganz-gyártelep – Nemzeti Hangversenyterem) kiírandó pályázatok jogi részét a részletes szerződésben kívánják majd összefoglalni. Az erre vonatkozó tárgyalásokat a jövő héten kedden folytatja a tárca a fővárossal, és remélhetőleg 31 napon belül mindkét fél számára elfogadható megállapodás jön létre.
A kulturális tárca vezetőjének reményei, valamint az általa megkérdezett építészek véleménye szerint a tényleges kapavágásokat akár már a jövő év tavaszán megkezdhetik a városligeti Felvonulási téren. Így tartható lesz az új Nemzeti Színházi átadásának 2002-es időpontja.
(MTI)

Ajánló: