A betegek fizetnék a gyógyszertámogatás reformjátTöbb mint 11 milliárd forinttal csökkennének az egészségbiztosító kiadásai, de közben nagyjából ugyanennyivel nőnének a lakosság terhei a gyógyszertámogatási rendszer tervezett átalakítása nyomán. A március végén készült előterjesztésben javasolt intézkedéseket, amelyeket még a kormánynak is jóvá kell hagynia, már e hónaptól, fél év alatt, fokozatosan vezetnék be - értesült a Magyar Hírlap.

A bevezetéstől számított egy év alatt becslések szerint mintegy 11,5-14 milliárd forintot takaríthatna meg az egészségbiztosító azokkal az intézkedésekkel, amelyek bevezetése már ma elkezdődik. A betegek gyógyszerkiadásai azonban ezzel párhuzamosan ugyancsak mintegy 11,5 milliárd forinttal növekednének.
Az Egészségügyi Minisztérium lapunk birtokába került előterjesztése szerint a tavalyi több mint 54 milliárd forinttal szemben az új szabályozás hatálybalépését követően csaknem 66 milliárd forintot tenne ki az az összeg, amit térítési díjként lennének kénytelenek a patikákban hagyni a betegek.
A javaslat elvileg számol azzal, hogy ha az új támogatási rendszer bevezetéséig az orvosoknak lesz elegendő idejük a felkészülésre, új, olcsóbb gyógyszerekre állíthatják át a betegeket. A már ebben az esztendőben bevezetendő intézkedéseknél azonban a tervezet szerint is alapvetően a betegek költségérzékenysége fogja eldönteni, hogy a magasabb térítési díj mellett is megmaradnak-e régi gyógyszereiknél.
Az idén megkezdődő lépcsőzetes bevezetéssel a jövő esztendőtől lépne teljes egészében hatályba a gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásának új rendje. Az előterjesztést, amelyben az idei gyógyszer-támogatási előirányzat tarthatósága érdekében számos kiadáscsökkentő intézkedés is szerepel, várhatóan a jövő héten tárgyalja a kormány.
Az MH a támogatási rendszer tervezett átalakításáról több alkalommal is megpróbált információkat szerezni az Egészségügyi Minisztériumtól, illetve az egészségbiztosítótól, ahol azonban elzárkóztak ettől.
A javaslatok között első helyen szerepel az úgynevezett külön keretből finanszírozott gyógyszerek körének szűkítése, amely információink szerint tulajdonképpen már mától megtörténik. Ebbe a gyógyszerkörbe tartoztak eddig például a leukémiás gyerekek daganatellenes gyógyszerei.
Az előterjesztés szerint a jelenleginél szélesebb körben kell alkalmazni az úgynevezett fix támogatást. Ez azt jelenti, hogy az azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek közül a legolcsóbb napi terápiás költségű készítményhez igazítanák a többi szer támogatását. A kiemelt, tehát 90 és 100 százalékos támogatásban részesülő készítmények közül pedig csak a legolcsóbb hatóanyagú orvosság árához járulna hozzá a tb.
A magas támogatottságú gyógyszereknél mindemellett olcsóbb, szabadalmi védettséggel már nem rendelkező készítményekre cserélnék le az eredeti szereket, és korlátoznák a felírhatóságot. Azoktól az orvosságoktól, illetve tápszerektől pedig, amelyek vény nélkül is beszerezhetők, megvonnák a támogatást. A tervezet szerint tavaly ezekre a készítményekre megközelítőleg 3 milliárd forintot fizetett ki a biztosító.
A második lépcsőben, előreláthatólag csak 2000-től, szűkítenék a támogatott gyógyszerek körét, egyes orvosságok esetében csökkentenék a támogatás mértékét. Ez az intézkedés elsősorban azt a 400 készítményt érintené, amely után a gyógyszerkiadások 90 százalékát fizeti ki a biztosító. Az előterjesztés szerint az új tudományos eredmények tükrében felül kell vizsgálni ezen patikaszerek klinikai hatásosságát, és amelyeknél ez nem bizonyítható, azokat egy alacsonyabb támogatási kategóriába kell sorolni. A felülvizsgálandó készítmények között szerepelnek egyebek mellett a csontritkulás és a depresszió elleni szerek.
A tervezet kitér arra a mintegy kétszáz új gyógyszerre is, amelyeket már törzskönyveztek ugyan, de miniszteri engedély hiányában még nem kerültek forgalomba. Ezek közül az illetékesek csak azokat engednék be a támogatotti körbe, vagyis patikai forgalomba, amelyektől a tb-támogatások csökkenése várható vagy amelyek más, forgalomból kivont készítményt helyettesítenének.
Az előterjesztés készítői az árrés szabályozására is javaslatot tesznek. A 7,5 százalékos nagykereskedelmi árrést csökkentenék, a 17,5 százalékos kiskereskedelmi árrést pedig maximalizálnák.Haiman Éva