A hóolvadás miatt árad a TiszaAz elmúlt napok felmelegedése okozta hóolvadás miatt a Tisza felső szakaszán a folyó 50-30 centimétert, Tiszadobnál 3 centimétert áradt, Tiszapalkonya alatt lassult az apadás, Szolnoknál már csak 9 centimétert csökkent a folyó vízszintje.

A Bodrog vízállása mérsékelten emelkedik, s továbbra is érezhető a Tisza visszaduzzasztó hatása a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó szakaszán. A Közép-Tisza töltéseit továbbra is jelentős terhelés éri a magas vízszint miatt. Gondot okoz a hullámverés és az átázott gátakon átszivárgó víz. Árvízvédelmi készültség összesen 1430 kilométeren van, ebből 396 kilométeren rendkívüli, 98 kilométeren harmadfokú, 502 kilométeren másodfokú, 432 kilométeren pedig elsőfokú a készültség mértéke. Az árvízvédekezésben részt vevők száma 3500 fő alá csökkent.
Az elmúlt 24 órában 8800 hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, s jelenleg 101 800 hektárt borít belvíz, 43 százalékban vetést-, illetve szántóterületet. A belvízvédelmi szakaszok közül ötvenen van első-, illetve másodfokú, 8-on harmadfokú készültség. Néhány települést kivéve a belvíz már nem okoz problémát. Az elmúlt 24 órában 175 szivattyútelep és 35 szállítható szivattyú működött percenként 275 köbméter kapacitással. Az átemelt víz mennyisége 13 millió köbméter volt, a belvízvédekezésben ezer fő vett részt.
A Felső-Tiszán elindult kisebb árhullám következtében Tokajnál 12 centimétert emelkedett a vízszint. Az igazgatóság területén a Tiszafüred és Rakamaz között továbbra is elsőfokú, a Hortobágy-Berettyón viszont még mindig harmadfokú az árvízvédelmi készültség.
A Tivizig árvízvédelmi osztaga csütörtökön megkezdte a Hortobágy-Berettyó szentágotai hídjánál emelt ideiglenes mederelzáró acélfal fokozatos bontását. Ezzel a műszaki intézkedéssel meggyorsul a torlasz fölötti területek belvízelvezetése. Ezáltal megnőtt az esélye annak, hogy még most tavasszal mezőgazdasági művelés alá kerüljenek az eddig belvízzel elöntött területek is. Hajdú-Bihar megyében 23 900 hektár területet borít jelenleg belvíz. Ebből 3400 hektár a vetés, 5400 hektár a szántó. A Tivizig szivattyútelepei és szállítható szivattyúi csütörtökön 2,5 millió köbmétert emelnek át a befogadó folyókba és csatornákba.
(MTI)