A kábeltársaságokat felháborítja a fogyasztóvédők jelentéseA kábeltelevíziót üzemeltetők jelentős része törvényt sért az indokolatlanul magas tarifaemelésekkel, és a kötelező műszaki átalakításokat sem megfelelően valósítják meg, hanem az előfizetők kárára - állítják a fogyasztóvédők. A szövetségekbe tömörült üzemeltetők azonban úgy vélik, hogy etikátlan olyan vizsgálati eredményt a nyilvánosság elé tárni, amely a tavalyi állapotokat tükrözi. Abban azonban mindenki egyetért, hogy szabályozatlan a kábelesek működése.

Mintegy hárommillió néző érintett abban a vizsgálatban, amelyet tegnap mutatott be sajtótájékoztatóján a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség. Eszerint a kábeltelevíziókat üzemeltető társaságok jelentős része indokolatlanul károsítja meg az előfizetőket azzal, hogy a médiatörvényben előírt korszerűsítési költségeket áthárítja a szolgáltatást igénybe vevőkre.
Mivel közszolgáltatásról van szó, az állampolgárokkal kötött szerződést nem bonthatják fel egyoldalúan, azt csak módosíthatják. A Magyar Televízió 1-es, 2-es, a Duna Televízió, valamint a Kossuth, Petőfi és Bartók rádió adását önköltségi díjért kell továbbítaniuk - hangzott el.
Ennek egyik oka mindenképpen az, hogy hiányzik a médiatörvényben is felvetett külön törvény, illetve egy miniszteri rendelet, amely szabályozná a társaságok munkáját, illetve a szerződéskötések feltételeit - mondta Varjú Gyula, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tanácsosa.
A tájékoztatón elhangzott: a korábbi években csak néhány panasz érkezett, de tavaly év végétől számítva az új díjcsomagok és a nagyarányú díjemelések miatt már 30 bejelentést regisztráltak. A díjtételek mértékét 18-an, a programcsomagok összeállítását és a díjtételeket együttesen négyen, a szolgáltatások színvonalát pedig nyolcan kifogásolták. Egy-egy bejelentő nem csupán a saját, hanem egész körzetek érdekében fogalmazta meg panaszát.
A hazai kábeltársaságokat tömörítő két szövetség az MH-ból (március 30.) értesült a vizsgálat eredményéről, amelyet egyöntetűen felháborítónak és a társaságokat lejáratónak tartanak.
Szövetségünk 1990 óta küzd azért, hogy megfelelően szabályozzák a társaságok működését - tájékoztatta lapunkat Rajkai László, a Magyar Kábeltelevíziós Hálózatok Szövetségének elnöke. A szövetség170 tagot számlál, és 470 ezer háztartást szolgál ki.
Felháborító, hogy egy tavalyi vizsgálatot mutat be az idén a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség - fogalmazott Kéry Ferenc, a Kábel Hálózatot Üzemeltetők Országos Szövetségének elnöke. Ezek az adatok mára már nem valóságosak. Hozzátette: nincs tudomása arról, hogy 230 tagtársaságuk közül bárki elkövetné azokat a jogtalanságokat, amelyekkel a fogyasztóvédelem általánosítva valamennyiüket vádolja.
Abban mindkét szövetség egyetért, hogy inkább szabályozzák törvényekkel a működésüket, semhogy azt gondolhassák a készüléktulajdonosok, hogy megkárosítják őket. Ahogy Rajkai fogalmazott: a társaságok szeretnének kijönni a feketegazdaságból.
A főfelügyelőség kikérte a véleményét a két szövetségnek a vizsgálat során - mondta el Varjú Gyula, a vizsgálatot vezető tanácsos. Azonban csak egy jelezte észrevételeit. Arra a felvetésre pedig, hogy elfogult a vizsgálat, a tanácsos azt válaszolta, hogy több társhatóság véleményét is felhasználták jelentésükhöz.