A BM szerint a terveknek megfelelően halad a 112-es hívószám beindításaA terveknek megfelelően halad a 112-es segélykérő hívószám üzembe helyezése: április elseje volt a "belső határidő" arra, hogy a kommunikációs rendszereket műszakilag alkalmassá tegyék a hívások fogadására és ez sikerrel meg is történt - mondta el Urbán György, a BM Távközlési Főosztályának vezetője, csütörtökön.

A végső határidő Magyarország Európai Uniós csatlakozásának időpontja - közölte. Urbán György elmondta azt is, hogy következő lépésként a segélynyújtó szolgálat technikai rendszere mögé személyi hátteret kell szervezni. A központban - ahová a segélyhívások befutnak - nyelveket beszélő, a rendőrségi, tűzoltósági és baleseti esetekhez egyaránt értő munkatársakat szeretnének alkalmazni. Az ő kiválasztásuk, oktatásuk alapos, időt igénylő folyamat lesz, amit nem szabad elsietni.
A 112-es központban a bejelentést fogadják, minősítik, feldolgozzák és az illetékes szerveknek továbbítják. - A korábbi 104-es, 105-ös és 107-es hívószám továbbra is életben marad, a 112-esre az "általános" bejelentéseket várják majd - ismertette Urbán György. Elmondta: az új hívószám üzembe helyezése összesen körülbelül kétmilliárd forintba kerül, az eddigi munkálatok 400 milliót emésztettek fel.

(MTI)

Ajánló: