Boross Péter szerint az MDF a Fidesz következő partnereBezárul a kör 2002-re: már egyetlen párt sem lesz, amely nem kormányzott, ezért reálissá válik a verseny - jelentette ki Boross Péter csütörtökön este az MDF Bem téri székházában.

A volt miniszterelnök, Orbán Viktor személyes tanácsadója a politikai hagyományokról és a jobbközép pártok esélyeiről tartott előadást Zrínyi Ilona Alapítvány rendezvényén, amelynek Antall Józsefné az elnöke. Boross Péter politikai elemzésében kijelentette: a mai Magyarországon a mérsékelt jobboldali lojális pártszövetségnek van esélye arra, hogy 2002-ben újabb négy éves lehetőséget kapjon. Hozzátette: a Fidesz egyedül nem tudja "belakni" a mérsékelt jobboldali mezőnyt, ezért "kell egy komoly, megfontolt, mértéktartó és kiegyenlítő erő", s ez az MDF.
A politikus megítélése szerint a jobb és a baloldal között nincs átjárás, túlságosan mély köztük a szakadék. - Az MSZP kezdi elveszíteni a Gyula-mítoszt, ami nagyon sok voksot hozott a pártnak. Az új vezetők pedig nem igaziak, epigonok - mondta Boross Péter. Hozzátette: az SZDSZ az a rendszerváltó párt, amely a múlt örökösével koalícióra lépve eljelentéktelenedett. Véleménye szerint az SZDSZ habitusának jobban megfelel az ellenzéki szerep.
A Fideszről szólva az MDF-es politikus emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi vezetők ellenzéki korukban rendszeresen konzultáltak Antall József akkori miniszterelnökkel. - Ezek a kócos fiatalemberek időközben felnőtté értek, általuk 1998-ra új jobbközép erő született - mondta. Megjegyezte: 1998-ban az volt a célszerű, hogy egy addig még nem kormányzó párt szívja magába a jobboldal szavazatait. Boross Péter szerint társadalmi üzenete van annak, hogy a jelenlegi kormányban nemcsak párttagok vesznek részt - ugyanúgy mint az 1990 és 1994 közötti időszakban - hanem egy szélesebb szellemi aurából választott személyiségek.

(MTI)

Ajánló: