Még 4700 kátyút kell kijavítani a fővárosbanA tavalyinál háromszor több, mintegy 27 ezer kátyú keletkezett az év első hónapjaiban a főváros tulajdonában lévő ezer kilométeres úthálózaton - közölték csütörtökön az úthibák megszüntetésén munkálkodó városi szakemberek.

Az illetékesek elmondták: jelenleg még 4700 mélyedés vár javításra, annak ellenére, hogy március elejéig folyamatosan három műszakban dolgoztak. A mostoha téli időjárás erősen megviselte az amúgy is elöregedett fővárosi úthálózatot, ezért külső vállalkozókat is bevontak a javítási munkákba. Rövidesen elbírálják azt a tendert, amelynek győztesei a következő három évben részt vehetnek majd az úthibák megszüntetésében.
A városi szakemberek remélik, hogy az áprilistól munkába álló újabb kivitelezőkkel június közepére 500 alá szoríthatják a főútakon betömésre váró kátyúk számát. Az úthibák javítását az időjáráshoz igazodva, különböző technológiákkal végzik, s egyúttal fokozott figyelmet fordítanak az elvégzett munkák ellenőrzésére is.
Hosszú távon a kátyúk kijavítása nem jobbítja a burkolatok állapotát, henem csak a közlekedés lehetőségét biztosítja.
Költségeit tekintve a kátyúzás drágább annál, mint ha nagy felületen teljesen felújítanák az útburkolatot. Az előbbi esetben ugyanis 9-10 ezer forintba, míg az utóbbinál 6 ezer forintba kerül egy négyzetméter útfelület helyreállítása. Az alacsonyabb költség mellett az is a teljes burkolatfelújítások mellett szól, hogy ezáltal konfortosabbá válhat a közlekedés, s csökkenthetők az üzemeltetés költségei is.
Az elmúlt négy évben az ezer kilométernyi és összesen 10 millió négyzetméternyi fő- és tömegközlekedési útnak évente 1 százalékát újította fel a főváros. Európában 6-8 százalékot tekintenek
elfogadható mértéknek. Az utak további romlását akkor lehetne elkerülni, ha Budapesten is növekedne ez az arány. A szakemberek hangsúlyozták, hogy mindezek ellenére a fővárosi utakon a kátyúzásokkal is biztosítani lehet a balesetmentes közlekedés feltételeit.
(MTI)

Ajánló: