Orbán nem tárgyal a reálbérrőlFelháborította a szakszervezeti vezetőket Orbán Viktor kijelentése, miszerint az érdekképviseletek akkor szolgálják jól a polgárok érdekeit, ha a elsősorban az üzemekben erősek. A kormányfő azt is kijelentette, hogy a kormány GDP növekedéséhez kötött reálbér-emelési elképzeléséről nem lehet tárgyalni, mert az a kormányprogram része. A szakszervezeti vezetők szerint a megindult tárgyalási időszakban a kormány továbbra is erőfitogtató politikát alkalmaz.

A jelenlegi kormány a mindenkori nemzeti össztermék 50 százalékával tudja emelni a béreket és erről a kérdésről nem vagyunk tárgyalóképesek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szokásos szerda reggeli rádióinterjújában. A kormányfő szerint a béreknek a GDP-növekedés feléhez kötött emelése a kormányprogram része, ezért ettől a mértéktől a választások során tett ígéretük miatt nem tudnak eltérni.
Orbán szerint az új érdekegyeztetési rendszerben a szakszervezeteknek a bérekről elsősorban a munkahelyeken kell tárgyalásokat folytatniuk.
Bár a leginkább vitatott kérdésekről jelenleg folyik a tárgyalás a kormány és a szakszervezetek között, Orbán Viktor megnyilatkozásának stílusában továbbra sem látjuk a megegyezés szándékát - fejtette ki véleményét Wittich Tamás, a Magyar Szakszervezetek Országos Tanácsának alelnöke.
Figyelemreméltó, hogy a miniszterelnök az éteren keresztül mondja meg, hogyan kellene dolgozni a szakszervezeteknek - mondta Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke. Szabó megjegyezte: a közszféra több százezer dolgozójának béréről nem lehet a munkahelyeken megállapodni, az ezzel kapcsolatos döntések nagy részét ugyanis a parlamentben hozzák.
Pénteken a munkaadók képviselői és a szakszervezetek újabb egyeztetést tartanak a társadalmi párbeszéd új rendszeréről Herczog Lászlóval, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkárával. Bár a megállapodástervezetben van a kormány számára nehezen érvényesíthető pont, úgy gondolom, meg tudunk állapodni - mondta lapunknak Herczog László. Az ugyanakkor kérdéses, hogy a megállapodás érvényes lesz-e, ezt ugyanis a kormány csak csomagban, azaz a Munka törvénykönyvének módosításával és a GDP-hez kötött reálbéremeléshez kötve tudja elfogadni.
Mint megírtuk, Fónagy János, a GM politikai államtitkára kedden április 13-ára javasolta az Érdekegyeztető Tanács összehívását, míg a szakszervezetek és a munkaadók az új fórumnak számító Gazdasági Tanács (GT) összehívása előtt szerették volna megtartani az ülést. Indokuk szerint a GT-t nem lehet addig megtartani, amíg annak alapszabályairól nem állapodnak meg. A szakszervezetek kilátásba helyezték, hogy előzetes megegyezés nélkül nem mennek el a Gazdasági Tanács ülésére.
A munkáltatói érdekképviseletek a mai egyeztetésükön döntenek arról, hogy miként viszonyuljanak az ÉT összehívásával kapcsolatos kormányultimátumra. A körvonalazódó álláspont szerint, a munkaadók részt vennének a GT ülésén, annak ellenére, hogy az új szervezet keretei nem tisztázottak.
Joób Sándor