Bundagyanús Szerencsekerék

A tv2 ,,Szerencsekerék" című vetélkedőjének feladványait néhány játékos előre ismerte, s így könnyedén elvihette a nyereményeket - tudta meg a Népszava. A vetélkedőn ily módon részt vevők mindezt megerősítették. A műsor szerkesztő-műsorvezetője elmondta, nemrégiben ő is tudomást szerzett arról: egyesek túl szerencsésen forgatják a kereket a stúdióban.

Információink szerint több esetben előre ismerte a "Szerencsekerék" című televíziós vetélkedő feladványainak megoldását a műsorban szereplő játékosok egy része. A nevüket elhallgatni kívánó résztvevők lapunknak egyöntetűen állítják: a műsor egyik külső munkatársától kapták meg a kérdésekre adandó válaszokat, így amennyiben ők válaszolhattak, biztosan megnyerték a fordulót. A pénznyeremények egy részét cserébe a "szervezőnek" kellett odaadniuk. A sokszor több százezres pénzdíjak egy része így minden esetben ugyanannak az személynek a zsebébe került.

A Szerencsekerék szerkesztő-műsorvezetője, Klausmann Viktor megdöbbenten értesült a lapunk által feltárt visszaélésről. Elismerte, hogy az utóbbi időben a műsor készítőiben is felmerült a gyanú: néhányan ismerhetik a megoldásokat. Feltételezésüket megerősítette a műsor produkciós irodája által végzett ellenőrzés is. A kontrollvizsgálatok ugyanis kimutatták: a januári-februári időszakban volt néhány olyan játékos, aki feltűnően jól játszott.

A műsorvezető szerint a kérdéssorokat - melyeket egyébként kollégájával maga állít össze - biztonságosan kezelik, ennek ellenére nem zárható ki, hogy valaki hozzájuthatott a feladványokhoz. Klausmann hozzátette: az elmúlt hét év során már akadtak próbálkozások arra, hogy egyesek csalással nyerjenek, ami véleménye szerint nem meglepő, hiszen a műsorban jelentős összegek forognak kockán. A vetélkedő szerkesztőbizottsága a vizsgálatokat követően jelentősen megszigorította a biztonsági előírásokat.

Kirády Attila

(Népszava)