Civil szervezetek politikai kapcsolatai

Nem csak szakmai szempontok döntöttek

Az Országgyűlés két hét múlva szavaz a civil szervezetek számára juttatható költségvetési pénzek elosztásáról. A bizottságban az idén először kiemelten kezelték a politikai pártokhoz közel álló ifjúsági szervezetek támogatását. Az elkülönített keretből a Fidelitas 6 millió 500 ezer, a BIT pedig 3 millió 500 ezer forintot kaphat. Az előbbi tizenháromszor, utóbbi háromszor haladja meg a tavalyi állami juttatást. Több szervezet számára befolyásos pártkapcsolatai biztosítottak kiugróan magas összegű támogatást a javaslatban.

Az Országgyűlés hamarosan tárgyalja azt a bizottsági javaslatot, amely a civil szervezetek számára juttatott 317 millió forintos költségvetési támogatáskeret elosztását tartalmazza. Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a társadalmi szervezetek egészségügyi, ifjúsági, környezetvédelmi, oktatási és egyéb közérdekű területeken pályázhattak a hozzájárulásra. Az idén először azonban a politikai ifjúsági szervezetek számára elkülönítették az elosztható keret 6 százalékát. A korábbi tapasztalatok alapján ugyanis az ezekkel kapcsolatos döntések gerjesztették a legtöbb vitát és ellenérzést.

A parlament társadalmi szervezetek bizottságához összesen 1208 pályázat érkezett, mintegy 60 százalékkal több mint tavaly. Az összeállított lista 680 szervezetet javasol támogatásra. Hegyi Gyula, a bizottság alelnöke elmondta, hogy a szervezetek túlnyomó többségével sikerült szakmailag védhető döntést hozni. Ugyanakkor elismerte, hogy egyik-másik parlamenti frakció erőteljesen lobbizott a hozzá közel álló szervezetek magasabb támogatási összegeiért. Hegyi szerint ezt a kompromisszumot meg kellett hozni, hogy a több száz civil pályázó mielőbb hozzájuthasson pénzéhez.

Az SZDSZ képviselője, Béki Gabriella úgy véli, a bizottság a pályázatok elbírálásának utolsó szakaszában a szakmai szempontokat teljesen félresöpörte.

A javaslatban szereplő legmagasabb összegű támogatást a Fidesz-MPP-hez közeli Fidelitas kapja, ha a képviselők megszavazzák az előterjesztést. A 6 millió 500 ezer forintos juttatás mellett a szocialista irányultságú Baloldali ifjúsági Társulás 3 millió 500 ezer a legkiugróbb összeg. (A Fidelitas tavaly 500 ezer, a BIT 1 millió 100 ezer forintot kapott.)

A közérdekű kategóriában a Torgyánné Cseh Mária nevével fémjelzett Független Női Szövetség számára szintén magas, 2 millió 100 ezer forintos támogatást javasolt. A nőszövetség egy éve csupán félmilliót kapott.

A természet- és környezetvédelmi csoportjában olyan ismert szervezetek, mint a Levegő Munkacsoport vagy a Duna Kör javasolt támogatása nem éri el az egymillió forintot. A 87 zöld szervezet közül csupán egyetlen szervezetnek, a Kengyeli Gyalogos Egyesületnek javasol hét számjegyű támogatást a bizottság. Információik szerint a szervezet szintén kisgazda patrónusokkal rendelkezik.

A drogambulanciával és -megelőzéssel foglalkozó költségigényes szervezetek éves költségvetési támogatására ezzel ellentétben következetesen 800 ezer forint körüli összeg szerepel a bizottság előterjesztésében.

Bognár László, a bizottság MIÉP-es elnöke lapunknak elmondta, hogy a tervezethez még a parlamenti tárgyalás előtt várhatóan legalább 20 módosító indítványt fűznek.

Spirk József

(Népszava)