Helyhatósági választásokat tartanak több településen

Több megye csaknem 30 településén tartanak helyhatósági választásokat, amikor a polgármester vagy a képviselőtestületi tagok személyéről döntenek.

Békés megyében két helyen - Kondoroson és Békéscsabán – kell dönteniük a polgároknak polgármester, illetve a képviselő-testületi tagok személyéről.
Hajdú-Bihar megye három városában - Balmazújvárosban, Berettyóújfalun és Hajdúnánáson - lesz időközi helyhatósági választás.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében Tiszabőn ismét polgármestert választanak.
Komárom-Esztergom megyében két település - Komárom és Nagysáp – polgárai választanak.
A Somogy megyei Nagyberkiben nyolc független és egy kisgazdapárti jelölt közül választják majd ki az év elején a tisztségéről lemondott polgármester utódját.
A Veszprém megyei Balatonkenese több mint kétharmados többséggel megválasztott polgármesterének, aki időközben a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke lett, az utódját választják meg.

A Belügyminisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Kommunikációs Irodájának tájékoztatása szerint április 25. és június 13. között 58 magyarországi településen rendeznek időközi választásokat. Az említett időszakban olyan városokban és községekben választanak polgármestert, képviselő-testületet, vagy egyéni választókerületi képviselőt, ahol a múlt évi októberi helyhatósági választáson nem sikerült ezek megválasztása, illetve az azóta eltelt idő alatt megüresedtek a posztok.
Az Országos Választási Iroda adatai alapján tavaly 15 településen volt eredménytelen a polgármester-választás. További 15 településen jelölt hiányában nem választottak új képviselő-testületet, és tíz olyan helység volt, ahol egy-egy választókerületben szavategyenlőség miatt nem sikerült betölteni a képviselő-testületi helyeket.
Tizenöt helyen a tisztségviselő lemondása miatt kell polgármestert választani, négy településen haláleset indokolta az időközi voksolás elrendelését, egy községben pedig haláleset és a képviselő-testület feloszlása miatt kell újból szavazniuk a választópolgároknak.

Tápon a polgármesteri tisztségre egyetlen jelölt van, Kompis Györgyné, a helyi választási iroda vezetője.
A község egyetlen szavazóköre reggel hat órakor megnyílt, az első órákban hozzávetőleg kéttucat választásra jogosult polgár szavazott.
Az időközi választásra azért került sor, mert a tavaly október 18-ai voksoláson azonos számú szavazatot kapott a két polgármester-jelölt. Emiatt az akkori választást eredménytelennek nyilvánították. Így fél évvel meghosszabbodott a korábbi polgármester mandátuma a 730 lelkes sokorói településen.
A községben 593-en jogosultak választásra.

A tavaly október 18-ai választáson azonos számú, 71-71 szavazatot kapott két polgármester-jelölt indult az időközi választáson is a Baranya megyei Kiskassán, ahol reggel hat órától zavartalanul folyik a voksolás a polgármesteri hivatal épületében megnyitott egyetlen szavazókörben.
Kiss Sándorné jegyző elmondta: a 245 helyi választópolgárnak több mint a fele már délelőtt leadta szavazatát.
Az októberi választáson még négy jelölt versengett a kiskassai polgármesteri posztért. Közülük most a tisztséget az utóbbi hat hónapban megbízottként betöltő előző polgármester, Kresz Ernő, és az októberben vele azonos számú szavazatot kapott Matkovits Kretz Eleonóra indult az időközi választáson.

A Tolna megyei Izményen az időközi polgármester-választáson három független jelölt pályázik a tisztségre.
Az 569 lelket számláló település egyetlen szavazókörében reggel hat órakor megkezdődött a voksolás, a választópolgárok hasonló aktivitással vesznek részt a választáson, mint az elmúlt év őszén.
Az október 18-ai voksokat elnyert polgármester időközben egészségügyi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről, ezért tűzték ki az újabb választást.
A jelöltek között indul a település korábbi, 1990-től 1998-ig tisztségben lévő elöljárója, valamint a jelenlegi képviselő-testület egyik tagja is.

(MTI)

Ajánló:

Részletes adatok a jelöltekről