Kevesebb helyet kap az ellenzék az önkormányzati közműtársaságok felügyelőbizottságaiban

A kormány által követett gyakorlatot átvéve, az MSZP és az SZDSZ fővárosi koalíciója is az eddiginél jóval kevesebb helyet kíván biztosítani az ellenzéknek az önkormányzati közműtársaságok felügyelőbizottságaiban – közölték fővárosi képviselők.

A képviselők elmondták, hogy az elmúlt héten megkezdett tárgyalásokat hétfőn folytatják ez ügyben. A csütörtöki közgyűlésen ugyanis dönteni kívánnak a külföldi résztulajdonban lévő víz-, gáz- és csatornázási művek részvénytársasági igazgatóságainak és felügyelőbizottságainak összetételéről.
Az ellenzéktől nem fogadnak el igazgatósági javaslatokat. A felügyelőbizottságokban az eddigi 32 helyett 23 mandátumot kapnának az ellenzékiek. Ezáltal mind a 19 nagyobb közműtársaságban egy-egy helyük lenne, s csak néhány jelentősebb cégnél jelölhetnének két főt. Az eddigiektől eltérően egyetlen társaság felügyelőbizottságának élén sem állna majd ellenzéki képviselő a jövőben. Az ellenzéki városatyák az elmúlt heti tárgyalásokon határozottan bírálták a koalíció eme szándékát. A külföldi résztulajdonban lévő három cégnek az élén nem változnak a vezérigazgatók. A többi társaság közül csak kettőnél terveznek változtatást, erről azonban csak májusban döntenének. A jelenlegi gyakorlattal szakítva a jövőben kettéválasztanák az igazgatóságok elnöki posztját és a vezérigazgatói tisztséget. Ez alól csak egy fővárosi közműcég, a Gázművek Rt. lenne a kivétel, ahol továbbra is egy kézben maradna az elnök-vezérigazgatói funkció. Ez esetben várható, hogy ezt a tisztséget ezután is a jelenlegi vezető látja majd el. A nagyobb fővárosi gazdasági társaságok igazgatósági tagjai havi 97-110 ezer forintot, a többiek pedig 76 ezer forintot kapnak. Az igazgatósági elnökök javadalmazása 110-166 ezer forint között változik. A jelentősebb cégek felügyelőbiz

(MTI)

Ajánló: