Büntetőfeljelentést tett a polgármester-helyettes Rapcsák András ellen

Számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett Hódmezővásárhely - állásából felfüggesztett - polgármestere, Rapcsák András ellen Novák Imre, a polgármesteri teendők ellátásával megbízott polgármester-helyettes.

Befejezte munkáját az a két bizottság, amelyeket március elején bízott meg a közgyűlés a polgármester fegyelmi és ingatlanügyeinek vizsgálatával. A bizottságok jelentéseit a jövő héten megkapják az önkormányzati képviselők, a közgyűlés pedig a május 10-i rendkívüli ülésén tárgyalja majd.
A könyvvizsgálói jelentés súlyos problémákra hívta fel a figyelmet. E szerint az 1996. és 1997. évi elfogadott, az 1998-as elfogadásra előterjesztett zárszámadások, valamint az idei évre elfogadott költségvetés az önkormányzatok gazdálkodásáról rendelkező jogszabályba ütközik. A jelentés szerint mindezek miatt megállapítható, hogy megvalósult a számviteli fegyelem megsértése bűncselekmény. A törvény szerint az önkormányzat gazdálkodásának szabályszerűségéért a polgármester felelős - mondta Novák Imre. A polgármester-helyettes a jelentés megállapításaiból kiemelte a pénzmaradvány szabálytalan kezelését - több mint 1 milliárd forint nem szerepel szabályosan sem a költségvetésben, sem a zárszámadásban -, valamint azt, hogy a hiányosságok miatt veszélybe került az önkormányzat gazdálkodásának biztonsága. Elhangzott még, hogy a Rapcsák András családjának tulajdonában lévő Nitor Rt. az utóbbi négy évben nem fizetett telekadót, és nem nyújtott be iparűzési adóbevallást.

(MTI)

Ajánló:

Néhány adat a képviselőről.

Korábban:

Rapcsák András polgármester sorozatos törvénysértései miatt a testület valószínűleg bírósághoz fordul. A Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője törvényt módosítana a Rapcsák-ügy kapcsán