Munkásdemonstráció Oroszlányban

Munkát, ne segélyt! Nem akarunk halott városban élni! Ilyen és hasonló feliratú táblákkal a kezében vonult fel szombaton Oroszlány főutcáján a Vértesi Erőmű Részvénytársaság több száz, munkahelye jövőjét féltő dolgozója és a velük szimpatizálók.

A figyelemfelhívó demonstrációt azért tartották - kommentálta az eseményt Kovács István, a Bányaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének helyi titkára ,- mert bizonytalan a csaknem hatezer főt foglalkoztató vállalatnak, a térség legnagyobb munkaadójának jövője. A részvénytársaság tokodi főerőművének környezetvédelmi engedélye ugyanis 2003-ban lejár. A további működéséhez szükséges
korszerűsítést minél előbb el kellene kezdeni, csakúgy, mint az erőnűvet szénnel ellátó márkushegyi bánya új mezejének megnyitását. Az ezekre vonatkozó döntést azonban a szaktárca és a kormány halogatja. Amennyiben nem korszerűsítik az erőművet, és bezárják a bányát, akkor Oroszlányban és térségében 40 százalékos lesz a munkanélküliségi ráta, s kialakul az úgynevezett Ózd-szindróma.

(MTI)

Ajánló:

A krizis gyökerei