Császár Előd tanú lesz barátnője perében

A popénekes ügyét csak ősszel tárgyalják

Értesüléseink szerint várhatóan csak ősszel kezdi meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság az 1998. december 17-én halálos közúti balesetet okozó Császár Előd büntetőügyének tárgyalását. A popénekest - akinek korábbi szabálysértései miatt, melyek többségét gyanús módon, büntetés nélkül úszta meg, belső vizsgálat is indult a rendőrségen - ugyanakkor tanúként hallgatják meg egy közlekedési bűncselekmény bírósági tárgyalásán, ahol a vádlott Császár barátnője.

Császár Előd popénekes 1998. december 17-én, délután 15 óra 20 perckor a Moszkva tér irányából a János Kórház felé tartott, amikor a Szilágyi Erzsébet fasorban áttért a menetirány szerinti bal oldalra, és összeütközött az ott szabályosan közlekedő rendőrautóval. A baleset következtében Szendrei Tamás 25 éves rendőr főhadnagy életét vesztette.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon lapunk megtudta: a Fővárosi Főügyészség gondatlanságból elkövetett, halált okozó közúti baleset vétségével vádolja az énekest, a felhalmozódott ügyiratok miatt azonban a tárgyalás kitűzésére nem lesz mód a nyári ítélkezési szünet előtt. Ugyanakkor megkezdődött annak a közlekedési bűncselekménynek a bírósági tárgyalása, ahol Császár tanúként szerepel, a vádlott pedig az énekes barátnője. Ismeretes, ez az eset 1998. január 3-án történt, amikor egy gépkocsi idős férfit gázolt el. Az autóból Császár és barátnője szállt ki. A sértett azt állította, a baleset időpontjában Császár vezette az autót, Császár szerint a barátnője. Mivel a hölgy maga is elismerte vétkességét, az ügyészség ellene emelt vádat.

A Népszava úgy tudja, még tart a rendőrségen az a belső vizsgálat, amely annak kapcsán indult, hogy Császár Előd az elmúlt négy év során több igen súlyos közlekedési szabálysértést követett el, szám szerint hetet, ám ezeket - egy kivétellel - büntetés nélkül úszta meg. A rendőrségen ezen esetek kapcsán azért indult belső vizsgálat, mert kiderült, alaptalanul szüntették meg az eljárásokat. Ha ugyanis valóban "értékelhetetlenek" lettek volna például a gyorshajtásairól készült felvételek, akkor az eljárást sem tudták volna megindítani. A filmeket megtekintve megállapították, a traffipax kiváló képeket készített, azokról minden pontosan leolvasható. Ráadásul két gyorshajtás kapcsán igazoltatták is a száguldozó énekest, tehát az is tény: ő maga vezette az autót. A - lényegében hamisnak tekinthető - megszüntető határozatok felelősét lapunk információi szerint a BRFK illetékesei egyelőre még keresik.

Drávucz Péter

(Népszava)

Korábban:

A II-III. kerületi ügyészség megszüntette az eljárást, de megrovásban részesítette Császár Elődöt a kábítószerrel való visszaélés ügyében.