Horn autonómiát követel a Vajdaságnak

Horn Gyula volt miniszterelnök a német Stern magazinnak adott nyilatkozatában a Vajdaság (Jugoszlávia magyarok lakta része) autonómiája mellett érvelt. Horn a koszovói válságról és annak következményeiről adott interjút a színes német hetilapnak. Horn mindig is nagy tiszteletnek örvendett Németországban, elsősorban annak köszönhetően, hogy 1989-ben külügyminiszterként lehetőséget adott a Magyarországon tartózkodó keletnémet állampolgároknak arra, hogy az NSZK-ba utazzanak (néhány héttel ezelőtt Horn volt az egyetlen külföldi díszvendég a német szociáldemokraták elnökválasztó kongresszusán). A volt miniszterelnök kijelentéseinek súlyt ad az is, hogy nemrégiben megállapodott Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnökkel, hogy a jövőben rendszeresen közös külpolitikai konzultációkat tartanak.

Az interjúban a STERN riporter először arról faggatta, hogy nem volt-e elhibázott lépés Magyarország részéről a NATO-hoz való csatlakozás.

„HORN: Nem. A katonai akcióval tulajdonképppen egyetértünk. Tulajdonképpen már kilenc éve háborúzunk, kisebb-nagyobb szünetekkel. A harcot most addig kell folytatni, amíg a borzalmas rémtettekket meg nem állítjuk. Úgy tűnik, hogy a diplomáciai erőfeszítések nem hoznak eredményt. Ezért a sikert katonai akciókkal kell kicsikarni.
(…)
STERN: A Vajdaságban 300 000 magyar él. A NATO őket is bombázta.

HORN: Csak katonai célpontokat. A magyarok már évek óta küzdenek az egyenjogúságért. A harc, amit most folytatunk, az ott élő magyarokért is van. Nem csak Koszovóról és Szerbiáról van szó.Mit tegyünk, ha vannak diktátorok, akik azt hiszik, hogy a nemzetközi normák és kötelezettségek rájuk nem vonatkoznak?

STERN: Vannak, akik Milosevicset őrült diktátornak tartják, és vannak, például Rudolf Scharping német védelmi miniszter, akik bíróság elé akarják állítani Milosevicset haborús bűnök vádjával. Ön is találkozott Miloseviccsel. (Horn a hetvenes években hat éven át dolgozott a belgrádi magyar nagykövetségen és később is foglalkozott a térséggel, beszél szerbül – a szerk.)

HORN: Milosevicset nem tartom őrültnek, inkább megszállottnak. A megszállottak közül is az okos megszállottakhoz sorolom őt, aki nagy-szerb, nemzeti felfogásával rengeteg kárt okoz. Legutoljára '95 őszén találkoztam vele, a daytoni megállapodás aláírása előtt. Akkor azt mondtam neki:"Most arról van szó, hogy a szerb nemzet vagy megmarad, vagy örökre eltűnik. Nem háborúzhatsz a végtelenségig." Megpróbáltam a lelkére beszélni. Dehát néha ez kevés.

STERN: Magyarországon is egyre jobban hallatják hangjukat a nemzeti erők. A MIÉP elnöke, Csurka István Szerbiától visszaköveteli a Vajdaságot, Romániától Erdélyt. Kelet- Európában mindenhol új konfliktusok fenyegetnek?

HORN: Először Koszovónak kell visszakapnia autonómiáját. A katonai erők fogják kikényszeríteni a politikai megoldást. Ebben bizonyos vagyok. És természetesen a Vajdaságnak is jár az autonómia. Nem mehet tovább, hogy ott ennyire semmibe veszik a magyarok jogait. Nem akarunk többet. Aki többet akar, az felelőtlen és csak károkat okoz."

Az interjút a Stern munkatársa, Heiko Gebhardt készítette.

Ajánló:

Németül