Kutathatók a rádiós anyagok

A Szabad Európa Rádió (SZER) magyar adásához kapcsolódó archív anyagoknak mintegy felét dolgozták fel az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) szakemberei, melyek már tanulmányozhatók - közölte Poprády Géza, a bibliotéka főigazgatója.

A SZER magyar szerkesztősége 1951-től 1993 október végéig Münchenből sugározta adásait Magyarországra. A megszűnt magyar adásban elhangzottak immár írott változatban is olvashatók.

Az OSZK 1997. május 22-én szerződésben vállalta, hogy átveszi, feldolgozza és a nagyközönség számára is hozzáférhetővé teszi az archív anyagokat. Az elmúlt két évben állami támogatás nélkül láttak hozzá a dokumentumok átmentéséhez.

A munka nagyságrendjét jelzi: egymillió oldalnyi iratanyagot kell mikrofilmre másolniuk, a 4400 tekercsen őrzött hangfelvételeket pedig VHS-kazettán őrzik tovább. Dr. Visy Zsolt, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára bejelentette: a tárca kiemelt támogatásként húszmillió forinttal támogatja a programot, az archívum átmentésének befejezése ez év végére várható. Bemutatták a sajtó képviselőinek a Mikrofilmtár új részlegét is, ahol mától hat új mikrofilmolvasó készülék várja a kutatókat.

(Népszava)