Nem hozta nyilvánosságra a belga ügyészség a Pándy - nyomozás magyarországi eredményeit

A belga nyomozók magyarországi látogatása nem hozott leleplező erejű új elemet abban a vizsgálatban, amely a legalább hat családtagjának meggyilkolásával vádolt Pándy András ügyében folyik Brüsszelben. A belga ügyészség szóvivője igen érdekesnek minősítette a közel háromhetes magyarországi vizsgálódás eredményeit.

A belga hatóságok hivatalos küldöttsége az elmúlt hetekben tett látogatást Magyarországon. A belga ügyészség szóvivője elmondta: a vizsgálatról részleteket nem hoznak nyilvánosságra, míg ki nem faggatják az eredményekről a gyanúsítottat, aki mindmáig konokul tagad.
A 72 éves belga-magyar állampolgár Pándy András és legidősebb lánya - Ágnes - 1997 vége óta vannak a brüsszeli fogházban. Azzal gyanúsítják őket, hogy hat családtagjukat megölték. Míg apja tagad, Ágnes beismerte, hogy a hatból öt gyilkosságban részt vett, sőt édesanyját saját kezűleg lőtte le. A feltételezett áldozatok között Pándy András két felesége, két fia és két lánya található. Azonban a Belgiumban protestáns lelkészként elkönyvelt férfit gyanítják nyolc további haláleset mögött is.
A Le Soir belga lap szerint a nyomozók DNS-mintákat vettek Pándy Tímeától, a segédlelkész ma 35 éves, Nyíregyházán élő mostohalányától, akit az ügy egyik koronatanújának tartanak. Emellett egyebek között arról a merényletről kérdezték őt, amelyet az ügy másik gyanúsítottja, Ágnes követett el ellene 1984-ben. Másfelől immár köztudott, hogy Tímeának erőszakos mostohaapjától született Márk nevű fia - ez is témája volt a kihallgatásoknak.
Az út nem hozott nagy leleplezést - állítja a Le Soir -, de célja nem is ez volt, hanem hogy megerősítse az eddig szerzett információkat. Rövidesen két újabb nyomozóbizottság utazik Magyarországra, hogy kihallgassa a Pándy család további tagjait, illetve közeli ismerőseiket.

(MTI)

Korábban:

Az [*****] 1999. április 143-i cikke.