Új tarifarendszer: többet fizetnek a kisfogyasztók

Júliustól átalakítják a villamos energia díjszabását

Többéves előkészület után július elsejétől új villamosenergia-fogyasztói tarifa lép életbe. Békési György, a Magyar Energia Hivatal igazgatóhelyettese szerint az új díjak miatt összességében sem a fogyasztók, sem a szolgáltatók nem fizetnek többet, illetve nem nő a bevételük a korábbi gyakorlathoz képest. Egy tegnap Budapesten rendezett szakmai és érdekképviseleti fórumon azonban elismerte, hogy a júliustól esedékes modell alapján a kisfogyasztók, azaz a lakosság döntő többsége és a kis energiaigényű vállalkozások számára drágul a villamos energia, a nagyfogyasztók költsége viszont a kedvezmények révén kisebb lesz-lehet.

Júliustól a lakossági általános áram díja kilowattóránként 18,70 forint lesz, amelyet tizenkét százalékos áfa is terhel. Az úgynevezett éjszakai (vezérelt) tarifa pedig 8,70 + áfa lesz. Ez utóbbi újdonsága, hogy korábban csak fűtőkészülékeket (bojler, hőtároló kályha stb.) lehetett a hálózaton üzemeltetni, ezentúl olyan készülék is ráköthető, mely szakaszosan is biztonságosan, nem dugaszolhatóan naponta legfeljebb 8 óra időtartammal működtethető.

A fórumon elhangzott, a lakossági fogyasztók esetében megszűnik a hatósági alapdíj, s választható lesz a nem lakossági tarifa, amely becslések szerint évi 5000 kWh feletti igény esetén kifizetődőbb.

Az új tarifarendszer ugyanis a korábban alkalmazott tényleges fogyasztást alapul vevő szisztéma helyett a nagyobb mennyiséget vételező fogyasztók javára kedvez. A tarifabizottság javaslatára az új tarifarendszer is tartalmaz szociális megfontolásokat, így a lakosság júliustól az energia előállítási és szolgáltatási költségének a korábbi 61 százalék helyett 71, a nem lakossági fogyasztók pedig a korábbi 129 helyett 125 százalékát fizetik.

A villamosenergia-szolgáltatók ígérete szerint júliustól bővítik garantált szolgáltatásaikat. Késedelmes teljesítés esetén kötbért fizetnek. Budapesten munkanapon 4 órán belül, vidéken 24 órán belül megkezdik az esetleges villamosenergia-ellátási zavar megszüntetését. Este hat óra után érkezett javítási igény munkáit másnap reggel hét órakor megkezdik. Az áramszolgáltatással kapcsolatos írásos panaszokra 15 napon belül válaszolnak. Szigorítják azonban a meddő teljesítmény szabályozást, és négyszeresére emelik az áramlopás büntetésének díját.

(Népszava)