A veszélyes hulladékkal foglalkozó cégek engedélyeinek felülvizsgálatát kezdeményezik

Minden veszélyes hulladékkal foglalkozó cég engedélyének felülvizsgálatát s az ehhez szükséges törvénymódosítást tervezik az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságában.

Illés Zoltán, a testület elnöke kijelentette, szükséges lenne egy olyan csoport felállítása is, amely megfelelő létszámmal és eszközökkel rendelkezik az előre be nem jelentett környezetvédelmi vizsgálatok elvégzéséhez.
A héten lakossági bejelentés nyomán végeztek ilyen jellegű feltárást. Ennek eredményeképpen kiderült, hogy a tatabányai volt alumíniumgyár területén nagy mennyiségű veszélyes hulladékot találtak olyan területen, ahol egy 1995-ös határozat szerint már el kellett volna távolítani a szennyező anyagokat. A volt alumíniumgyár területén elvégzett vizsgálatok eddigi eredményei alapján annyi állapítható meg, hogy a terület szennyezésmentesítése nem volt megfelelő. Az ott maradt veszélyes hulladék már a talajt szennyezi, s a vízréteget veszélyezteti. A terület tulajdonosa, a Hungalu Rt. eddig 438,6 millió forintot költött el kármentesítésre. A munka elvégzésére alvállalkozói szerződést kötött a Tatai Környezetvédelmi Rt.-vel és a MÁVNATÚRA Környezetvédelmi Kft.-vel. A megkötött szerződéseket még vizsgálni kell a felelősség megállapításához - mondta Biacs Tamásné, a Környezetvédelmi Minisztérium főosztályvezetője. A vizsgálat során kiderült, hogy az alumíniumsalakot csak földdel borították be, majd füvesítették a területet, ami vélhetően nem került a szerződésben meghatározott összegbe. A bizottság elnöke hozzátette, hogy tovább folytatják a vizsgálatot, valamint a feltárásban részt vevő győri székhelyű környezetvédelmi felügyelőségnél belső vizsgálatra lesz szükség az érintettség miatt.

(MTI)

Ajánló:

Tagok, funkciók, frakciók.