Kovács a megfigyelési-ügyben szereplő dokumentumok titokvédelem alóli feloldását kérte

Kovács László MSZP-s frakcióvezető szerint a megfigyelési ügyben felálított parlamenti bizottság rendelkezésére bocsátott dokumentumokat fel kell oldani a titokvédelem alól, mert azok számos olyan adatot tartalmaznak, amelyet az ország lakosságának tudomására kellene hozni.

Az úgynevezett megfigyelési ügyet vizsgáló parlamenti bizottság rendelkezésére bocsátott dokumentumok titokvédelem alóli feloldását kérte levelében Kovács László szocialista frakcióvezető Orbán Viktor miniszterelnöktől.
"Az államtitok és szolgálati titok védelme adott esetben ellentétbe kerülhet a közérdekű adatok nyilvánosságához fűződő érdekkel. Meggyőződésünk szerint jelen esetben erősebb érvek szólnak a nyilvánossághoz fűződő érdek mellett", írta Kovács László. Kérését azzal indokolta, hogy az átadott dokumentumok olyan közérdekű adatokat tartalmaznak, amelyek nyilvánosságához az ország lakosságának érdeke fűződik, mert azok "a demokratikus politikai berendezkedésbe vetett közbizalmat érintik".
Kovács szerint a kormányfő által átadott anyagok tartalma nem pontosan azonosítható az államtitokról és szolgálati titokról szóló törvény mellékletében szereplő államtitok- illetve szolgálati titokkörrel.
Kovács László levelében közölte: tudomásuk szerint az augusztus 25-i bejelentés nyomán született sajtóhírek következtében polgári per is indult, és nem lehet kizárni, hogy a jelenlegi tudósítások további bírósági eljárásokat eredményeznek. A vizsgálóbizottságnak átadott dokumentumokban a bírósági eljárások kimenetelére döntő hatást gyakorló adatok is szerepelnek, amelyek létezéséről az eljáró hatóságok tudomást sem szerezhetnek.

(MTI)

Korábban:

1999. május 4. kedd