Októbertől több nyelvvizsgaközpont közül választhatnak a nyelvizsgázók

Az Oktatási Minisztérium elképzelései szerint már októbertől több vizsgaközpont közül választhatnak a nyelvvizsgára készülők, a jövőben pedig az intézményen belüli vizsgarendszer kerülne előtérbe a közoktatásban.

A várhatóan e hónap végén megszülető miniszteri rendelet szerint a jövőben bármely állami és nem állami oktatási intézmény bekapcsolódhat a nyelvvizsgáztatásba, ha az erre feljogosító engedélyt megkapja a Nyelvvizsgát Akkreditáló Testülettől.
Kojanitz László tájékoztatása szerint hosszú távon a közoktatáson belüli magas színvonalú vizsgáztatási rendszer kidolgozása a cél. A jövőben azt kell elérni, hogy ne az államilag elismert nyelvvizsga legyen a szakmai szempontból motiváló, hanem az intézményen belüli vizsgarendszerben megszerzett tudás. Jelenleg a nyelvtudásukról számot adni kívánók az Idegen nyelvi Továbbképző Központban (ismertebb nevén a Rigó utcában), továbbá annak kihelyezett vidéki központjaiban tehetnek általános és szakmai alap-, közép,- illetve felsőfokú, A, B, valamint C típusú vizsgát. A központ ez év december 31-ig vizsgáztathat a régi módon, jövőre már a Rigó utca is csak az akkreditáló testület engedélye alapján adhatja ki bizonyítványait.

(MTI)

Ajánló:

Magyar oktatás és kultúra.