Újabb NATO-gépek érkeznek Magyarországra

Összesen hat-hét új gép érkezik Ferihegyre, illetve Taszárra.

Újabb NATO-gépek magyarországi elhelyezésére kerül sor a közeli napokban, miután erre felkérés érkezett a NATO-főparancsnokságtól - jelentette be Szabó János honvédelmi miniszter Kiskunhalason, a páncéltörő tüzérezrednél tett látogatása során.
Ferihegy 1-en három-négy elektronikus felderítőgép, a taszári légibázison három A-10-es harci gép érkezését várják.
Az A-10-es ismert harcigép, amely szárazföldi célpontok leküzdésére is alkalmas, illetőleg páncélos járművek ellen is bevethető. A miniszter szerint ezek a gépek nem ilyen feladattal érkeznek, hanem felderítő és mentési feladatokat látnak el.
A kecskeméti és taszári repülőterek szerepéről, illetőleg a lakosság körében tapasztalható nyugtalanságról szólva Szabó János elmondta: az elvégzett műszaki felmérés szerint Taszáron 36, Kecskeméten 16 repülőgép elhelyezésére van lehetőség, több gép érkezését tehát a befogadóképesség nem teszi lehetővé.
Kecskemétet a jelenlegi 24 darab F-18-as tartalékrepülőtereként jelölték ki.
Kiskunhalason a válság kezdete óta állomásozik a Magyar Honvédség készültségi feladatokat ellátó csoportja. A páncéltörő eszközökkel, helikopterekkel felszerelt felderítőket Szolnokról, Egerből, illetve az ország több pontjáról vezényelték ide, hogy szükség esetén biztosítsák a határt.
A taszári légibázison szombatra várják harci gépek előfutáraként érkező első NATO szállítógépet, amely mérnökökkel és technikai személyzettel a fedélzetén érkezik majd.
Az is csaknem bizonyos, hogy az F-18-asok érkezése az elkövetkező három napon nem várható, telepítésükre tíz napon belül kerül sor.
A "varacskosdisznóként" ismert A 10-es bombázók érkezésének időpontját még nem ismerik.
A NATO-felkérésben megjelölt A 10-es gépeket alapvetően föld célpontok elleni bombázásra fejlesztették ki, anyahajókról és szárazföldi támaszpontokról egyaránt bevethetik őket.
Egy katonai szakértő szerint a Taszárra telepítendő "varacskosdisznók" csakúgy, mint az F-18-asok már órákkal megérkezésük után készen állnak a harci cselekmények végrehajtására. Ez ellentmond annak a hivatalosan hangoztatott vélekedésnek, amely szerint a harci gépek felkészítése hetekben mérhető.

(MTI)

Ajánló:

Legfrissebb hírek, hazai vonatkozások