Rendőrök őrizetben

Illegálisan szerzett elektronikus alkoholszonda segítségével bírságoltak saját zsebre azok a rendőrök, akiket néhány nappal ezelőtt vettek őrizetbe a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal munkatársai. A BRFK egyik főtörzsőrmestere egy csalássorozatban működött közre, míg Miskolcon két zászlóst vettek őrizetbe, mert betörőknek segédkeztek.

A XII. kerület egyik reprezentatív éttermének közelében álltak lesben azok a rendőrök, akik egy tisztázatlan módon szerzett alkoholszondával igyekeztek kiszűrni az ittas vezetőket, s nyomban tízezreket fizettettek velük. Egyelőre tisztázatlan, hány autóst "büntettek" meg.
A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivataltól kapott információink szerint április 26-án este a Budakeszi út- Zugligeti út találkozásához közeli étteremből vacsora után külföldi vendégeivel indult haza kocsiján egy üzletasszony. Pár méter után leállította őket egy rendőrjárőr.
Az egyik egyenruhás egy elektronikus szondát tartott a volánnál ülő hölgy elé. Az asszony elismerte, hogy vacsora előtt egy pohár sört fogyasztott, amit a szonda 0,2 ezrelék, azaz minimális alkohol- szintet mutatva bizonyított is.
A rendőr közölte, hogy 50 ezer forint helyszíni bírság kifizetése ellenében eltekint a feljelentéstől. Ellenkező esetben viszont azonnal beviteti a sofőrt vérvételre. Az üzletasszony kifizette a pénzt, de mobiltelefonján beszólt a kerületi kapitányságra.
A kapitányság elöljáróinak megérkezésekor a járőrök megpróbálták eldobni a szondát. Összesen 111 ezer forintot találtak náluk. A két rendőr tagadta tettét.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság egyik törzsőrmestere is gyanúsítottja annak a csalássorozatnak, amelynek egy híján száz tanintézmény a károsultja. A 26 éves rendőr két civil társával múlt év őszén alapított kft.-t. A cég az ország több száz iskolájának küldött felhívást, közölve, hogy 11 ezer forint előleg befizetése ellenében vállalják különböző számítógépek leszállítását. 99 iskola küldte el a pénzt, ám a cég meg sem kísérelte beszerezni a számítógépeket.
Előzetes letartóztatásban várja sorsát két volt miskolci rendőr zászlós, akiket a napokban vettek őrizetbe. Az ügyészség azzal gyanúsítja őket, hogy bűnözőknek segítettek. Egy betörő vallomásában mondta el: 1996-ban és 1997-ben több betörésnél vették igénybe a rendőrök segítségét: amíg a banda kirámolt egy boltot, a rend őrei őrködtek, nehogy megzavarják őket.

Nőtt az egyenruhás-bűnözés

A rendőrség statisztikái szerint tavaly 14 százalékkal növekedett a rendőrök által elkövetett bűncselekmények száma az előző évhez képest. 1998-ban 281 hivatásos rendőr ellen szabtak ki jogerős ítéletet köztörvényes bűncselekmény elkövetése miatt.

Gaál Zoltán, Szaniszló Bálint

(Magyar Hirlap)