Szabálytalan közbeszerzés a pécsi szívklinikán?

Közbeszerzési botrány árnyékolhatja be a Pécsi Orvostudományi Egyetem Szívsebészeti és Kardiológiai Centrumának szeptemberre tervezett megnyitását - értesült a Magyar Hírlap. A központ kétmilliárd forintba kerülő műszereit annak ellenére kezdték el beszerelni, hogy a Közbeszerzések Döntőbizottsága megtiltotta a szerződéskötést a közbeszerzési pályázaton nyertes céggel.

Az egyetem illetékesei lapunk kérdésére elmondták, a pályázatot elbíráló bizottság április 9-én döntötte el, hogy a két jelentkező közül melyik szállíthatja a műszereket. A szerződést az egyetem gazdasági főigazgatójának állítása szerint április 15-én megkötötték. Ebben a szállító cég vállalja, hogy augusztus elejére üzembe helyezi a kért berendezéseket. Az egyetem csaknem egymilliárd forintot halasztott fizetéssel törleszt. Más források szerint azonban csak keretszerződés köttetett, mivel még nem tisztázottak a finanszírozási részletkérdések.
Az új szívsebészeti centrum építése tavaly év végén fejeződött be. Ekkorra kiderült, a klinika létrehozására fordítandó 3,6 milliárd forintból csupán 830 millió maradt a műszerekre az 1,8 milliárd forint helyett. A közbeszerzési ajánlati felhívást tehát úgy tették közzé december végén, hogy hiányzott a felszereléshez szükséges pénz - tudtuk meg. A tenderfüzetet mintegy tíz cég vásárolta meg, de ajánlatot csak ketten nyújtottak be.
A pályázat elbírálását sérelmező jogorvoslati kérelem alapján a Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottsága április 22-én megtiltotta a szerződéskötést - tudtuk meg Farkas Gyöngyitől, a testület elnökétől.
Értesülésünk szerint a kérelem benyújtója azt is sérelmezi, hogy nem az ajánlati felhívásban közzétett szempontok alapján hirdettek nyertest. Az egyetem felhívásában "részleges előfinanszírozást" kért a pályázóktól, de nem jelölte meg, milyen konstrukciót tartana elfogadhatónak. Az eredményhirdetéskor közölték az érdekeltekkel, hogy a nyertes cég tartós bérletet ajánlott. A jogorvoslati kérelmet benyújtó vetélytárs szerint azonban a tartós bérlet nem finanszírozási megoldás. Patay Géza, a kérelmező jogi képviselője szerint emellett "cégspecifikus" volt a pályázat, mivel a főbb berendezésekre megjelölt műszaki adatokból kitűnik: a későbbi nyertes műszereiből kívánt vásárolni az egyetem.
Úgy tudjuk, a döntőbizottság május 14-én határoz, megsértette-e az egyetem a közbeszerzési törvényt. Ha a hatóság jogellenesnek találná a beszerzést, polgári peres úton lehetne kérni a szerződés semmissé nyilvánítását.

Dutka Noémi

(Magyar Hirlap)