Váltás az MTV élén?

Összehívták jövő csütörtökre az MTV Közalapítvány kuratóriumát. A testületnek jóvá kell hagynia a Horváth Lóránt ügyvezető által kinevezett alelnökök megbízását, ám értesülésünk szerint elképzelhető, hogy változás lesz a közszolgálati televízió élén, és Horváthot Szabó László Zsolt váltja majd fel.

A kuratórium összehívásáról a távirati iroda számolt be tegnap. A testület várhatóan újra tárgyalja a Horváth Lóránt ügyvezető által kinevezett alelnökök megbízatását. Azt a március végi ülést ugyanis, amelyen a társadalmi szervezetek által delegált kurátorok leváltották Feledy Pétert, a politikai műsorokért felelős alelnököt és Such Györgyöt, a kereskedelmi alelnököt, érvénytelennek minősítette a testület elnöke.
A kuratórium regisztrációja április 14-én megtörtént, az MSZP pedig hiába fordult a Legfőbb Ügyészséghez, a bejegyezést nem semmisítették meg. Az alelnökleváltó társadalmi kurátorok is lecserélődtek, egy évre új tagokat sorsoltak ki.
A kurátorok nemcsak Feledy és Such, hanem esetleg a titokban kinevezett, ám el nem ismert megbízással rendelkező Kiss T. Anna, valamint a legújabb alelnök, Szabó László Zsolt szerződéséről is szavaznak. Szabót, aki a Duna Tv alelnöke volt, márciusban két szavazat híján nem választották elnökké. Ezután Horváth Lórántot általános alelnökké nevezte ki. Értesülésünk szerint elképzelhető, hogy éppen Horváth helyére nevezi majd ki a kuratórium ügyvezetővé. Ehhez a testület tagjainak kétharmados egyetértésére van szükség.

Az ORTT elmarasztalta a Vasárnapi Újságot

Az ORTT panaszbizottsága érdemi részben helyt adott Pető Iván azon panaszának, melyben a Vasárnapi Újság című rádióműsor március 14-ei adásában elhangzottakat kifogásolta. Egyben kötelezik az Magyar Rádiót is a Vasárnapi Újságot, hogy magyarázat nélkül tegyék közzé a panaszbizottság állásfoglalását. Pető szerint a műsor célja az volt, hogy lerombolja Demszky Gábor hitelét, alkalmatlannak mutassa be március 15-e megünneplésére. Az ilyen tartalmú kijelentésekkel az SZDSZ-t is sérelem érte.
A testület ugyanakkor részben elutasította a beadvány azon részét, amely szerint a panaszos, illetve az általa képviselt párt közvetlenül érintett lenne. A tanács egyik tagja, Debreczeni József véleménye szerint az érintettség egyértelmű, s a kifogás indokolt. Pető Iván az SZDSZ nevében a döntést kifogásolva fellebbezést nyújtott be.
A Vasárnapi Újság szerkesztősége a döntéssel kapcsolatban az OS-hez eljuttatott közleményében leszögezi: az ORTT panaszbizottsága Pető Iván hat pontban megfogalmazott észrevételéből mindösszesen két pontot talált megalapozottnak.

Haszán Zoltán

(Magyar Hirlap)