Átütemezik a nyugdíjreformot

A Fidesz-frakcióban többen szorgalmazzák, hogy a magánpénztárakba fizetendő 6 százalékos járulékot végleg ezen a szinten fagyasszák be - értesült lapunk. A költségvetés teherviselő-képességére hivatkozva a miniszterelnök is közölte: elkerülhetetlen a nyugdíjreform átütemezése. A frissen alakult, reformokat felülvizsgáló minisztériumi bizottságoknak július végéig kell jelentéseiket a kormány elé terjeszteniük.

Meg kell védenünk az állami nyugdíjrendszert, mert az ország nem tudja elviselni, hogy az idén 60-70 milliárd forintot, jövőre pedig 100 milliárdot kell a költségvetésből a magánnyugdíjpénztárakba tenni - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a hét végén. (Az államháztartási törvény értelmében ugyanis a Nyugdíjbiztosítási Alap nem lehet deficites, ezért a magánpénztárakba került forintokat a költségvetés évről évre kipótolja.)
A nyugdíjreform a jelenlegi paraméterek mellett nem folytatható - nyilatkozta lapunknak Horváth Zsolt, a Fidesz-MPP képviselője, az egészségügyi és a költségvetési bizottság tagja, aki azonban az elképzelhető megoldásokról még nem tudott beszámolni. A nyugdíjreformot felülvizsgáló tárcaközi bizottságok a múlt héten alakultak meg, s csak az anyaggyűjtésnél tartanak. Jelentésüket július végéig kell a kormány elé terjeszteniük.
Értesülésünk szerint kormánypárti képviselők felvetették, hogy a magánpénztári járulékot végleg 6 százalékban kellene megállapítani. A Pénzügyminisztériumban egyelőre 8 százalékkal számolnak, mivel a hatályos törvényben ez áll, ezért a jövő évi költségvetési támogatás 110-120 milliárd forintra rúgna.
A Pénzügyminisztérium tegnap mindazonáltal azt közölte: meg kell vizsgálni, milyen hatással járna a 6 százalékos magánnyugdíj-pénztári tagdíj változatlanul hagyása, illetve 8 százalékra emelése, s a társadalombiztosításnak fizetendő 2 százalék 1 százalékra csökkentése. Dönteni kell arról is, hogy szükséges-e fenntartani a pályakezdőknél a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagságot.
A kormánypártok tavaly ősszel már tettek egy pénzkímélő törvénymódosítást: a reformtörvények eredeti változata szerint idén már 7 százalékot kellett volna a pénztárakba fizetni az 1,5 millió pénztártagnak, ám a koalíciós pártok törvénymódosítással elérték, hogy 6 százalék maradjon a befizetés. Ezzel 12 milliárd forinttal - 69 milliárdra - csökkentették a költségvetési támogatás várható mértékét.

Papp Zsolt

(Magyar Hirlap)