Nem zárult le Rapcsák András fegyelmi ügye

Hódmezővásárhely közgyűlése hétfői ülésén úgy döntött, hogy büntetőfeljelentést tesz Rapcsák András ellen több bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt.

A határozatot az állásából március 4-én felfüggesztett polgármester ellen indított fegyelmi eljárásban az önkormányzat ingatlanügyeit vizsgáló bizottság javaslata alapján hozta meg a testület.
A közgyűlés május 6-án újabb fegyelmit indított Rapcsák András ellen, egyebek között az utóbbi három év zárszámadásainak szabálytalansága miatt.
Az első fegyelmi vizsgálat ugyan befejeződött, de a fegyelmi büntetés kiszabását elhalasztotta a testület, mivel olyan új adatok kerültek napvilágra, amelyek miatt büntetőeljárást kezdeményeznek egyrészt Rapcsák András, másrészt ismeretlen tettes ellen, aki a polgármester pecsétjét használta.
Az első fegyelmi eljárást azzal az indokkal indította a közgyűlés, hogy Rapcsák András közpénzeket magáncélra használt fel. Még a múlt év novemberében András-napi rendezvényt tartott, amelynek csaknem 450 ezer forintos költségét a polgármesteri hivatal fizette ki. A vizsgálóbizottság megállapította, hogy a magánrendezvény a polgármester "névnapi bulija" volt, ezért jogellenesen egyenlítette ki az önkormányzat a számlát. A pénz részbeni visszafizetése akkor történt meg, amikor a szabálytalanságra figyelmeztették Rapcsák Andrást.
A polgármester és jogi képviselője a közgyűlésen cáfolta az ingatlanügyeket, valamint a rendezvényt vizsgáló bizottság megállapításait. Utóbbival kapcsolatban elmondták, hogy a fogadás is a város érdekeit szolgálta, s miután az önkormányzat reprezentációs költsége nem szabályozott, az összeggel egyedül a polgármester rendelkezik.
Rapcsák András meghamisított tanúvallomásokról beszélt, s kijelentette: az ellene folyó ügyben nem a fogadásról van szó, hanem a város vagyonáról, amely fölött a testület akar rendelkezni. A több mint két hónapja tartó ügyet politikai bűncselekménynek minősítette.

(MTI)

Ajánló:

Néhány adat a képviselőről.

Korábban:

(1999. május 6.)