Vallomást tett a bolti sorozatgyilkos exbarátnője

A Fővárosi Bíróságon tanúvallomást tett R. Anikó, a bolti sorozatgyilkossággal vádolt Erdélyi Nándor exbarátnője. A gyanúsított jugoszláv állampolgárságú férfi 1998 januárjában és februárjában követte el a négy halálos áldozattal járó bolti sorozatgyilkosságot.

A tanú a tárgyaláson elmondta: néhány napja érkezett vidékről a fővárosba, és a Király utcai Blue Bird elnevezésű szórakozóhelyen táncolt, amikor Erdélyi Nándorral megismerkedett. Ez a tavalyi év legelső napjaiban történt. Munkahelyétől hamarosan megvált, és összeköltözött a férfival. Albérletekben, panziókban laktak, és miután egyiküknek sem volt munkahelye, gyorsan felélték a lány mintegy 300 ezer forintos örökségét. Így anyagi problémáik mindennapossá váltak. A tanú a vádirattal egybehangzóan előadta, hogy január 17-én nem tudtak kifizetni egy panziószámlát. Erdélyi Nándor aznap délelőtt eltűnt, és kora délután került elő mintegy 1500 forinttal. A vád szerint Erdélyi ebben az időben ölte meg a VII. kerület, Rákóczi úti Budmil Sportüzlet eladóját, és hasonló összeget rabolt el. A tanú sosem látott fegyvert Erdélyinél, egy ízben azonban a vádlott arról beszélt, hogy azért nem kéri a magyar állampolgárságot, mert ha "csinál valamit", jobb ha jugoszláv állampolgárságú.
A volt barátnő elmondta: rengeteg külföldi, főként albán, illetve jugoszláv barátja volt a vádlottnak, és Erdélyi gyakran órákra is magára hagyta őt az albérletben. Amikor barátja letartóztatása után a lány megkérdezte tőle: "Tényleg te csináltad?", Erdélyi Nándor nem válaszolt. A lány a férfi valódi nevét annak szüleitől tudta meg, amikor már a büntetőeljárás megindulása után elment hozzájuk Újvidékre. A szülők azt mondták neki, hogy akkor látták utoljára fiukat, amikor 1991-ben kilépett az ajtón. Azóta csak néha adott hírt magáról.
A Fenyő-gyilkosság kapcsán a tanú elmondta: amikor Erdélyi a rádióból a bűncselekményről, illetve a nyomra vezetőnek felajánlott többmilliós jutalomról hallott, felkiáltott: "Hűha, én tudom, ki volt az." Ezután elmondása szerint Erdélyi rendszeresen bejárt a BRFK-ra, és volt olyan, hogy két rendőr eljött az albérletbe elbeszélgetni a férfival. A barátnő visszaemlékezett arra is, hogy Erdélyi egy ízben sírva jött haza azzal, hogy feladta ismerőseit. Ugyanakkor a lány azt is mondta, több ízben azért kellett gyorsan lakhelyet változtatniuk, mert Erdélyi attól félt, hogy jönnek a rendőrök.
A bolti sorozatgyilkosság vádlottjának pere május 25-én tanúk meghallgatásával folytatódik.

(MTI)

Korábban:

A bíróság a gyilkosságok körülményeit akarta pontosan tisztázni.