Augusztus végére várható az öt önkormányzati szövetség társulása

Várhatóan augusztus végéig hivatalosan is megalakul az az önkormányzati társulás, amelynek létrehozását öt önkormányzati szövetség kezdeményezte.

A Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége, a Községi Önkormányzatok Szövetsége, a Magyar Faluszövetség, a Megyei Jogú Városok Szövetsége és a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége bízik abban, hogy az új szervezet hatékonyabb érdekérvényesítő munkát végez majd, mint az év elején megszűnt Önkormányzati Szövetségek Tanácsa (ÖSZT). Szerintük erre reményt ad az is, hogy a most véglegesített alapszabály-tervezet nem minden kérdés eldöntésénél igényel majd konszenzust. Az ÖSZT megszűnésének ugyanis a személyi torzsalkodások, a széthúzás, a látszat-érdekegyeztetés mellett ez volt az egyik fő oka.
A társulás nyitott a másik két országos önkormányzati szövetség csatlakozási szándéka előtt. Munkájuk során partneri kapcsolatot kívánnak kialakítani a mindenkori kormányzattal. Remélik, hogy a döntéshozók figyelembe veszik majd véleményüket a jogalkotási folyamatban. Kérdésekre válaszolva elmondták, hogy a társulás hivatalos megalakulása után a másik két önkormányzati szövetség is részt vesz majd a kormányzattal való egyzetetésben.

(MTI)

Ajánló:

Az önkormányzat fogalma, rendszere, hatáskörei, típusai, testületek működése, hivatalok, ügyfélszolgálat.