Az RMDSZ nem szívesen látná a MIÉP képviselőit a kongresszusán

A MIÉP nem utazik Csíkszeredára, az RMDSZ kongresszusára, mivel az RMDSZ erre kérte a pártot azt követően, hogy Csurka István, a MIÉP elnöke azt nyilatkozta: a vajdasági magyaroknak Magyarországhoz kellene tartozniuk.

"A Magyar Igazság és Élet Pártja barátságtalan gesztusként értékeli Takács Csabának, az RMDSZ ügyvezető elnökének keddi kérését, hogy a párt tekintse tárgytalannak az RMDSZ hétvégi, csíkszeredai kongresszusára szóló meghívót" - mondta Csurka István pártelnök.
Csurka elmondása szerint korábban hivatalos meghívót kaptak az eseményre, amelyen hozzászólási lehetőséget is biztosítottak volna számukra. Takács Csaba ezt követően telefonon arra kérte: a MIÉP-küldöttség álljon el a részvételtől, mert Csurka Istvánnak a jugoszláviai háborúval, illetve a vajdasági magyarok hovatartozásával kapcsolatos kijelentései miatt "a delegáció jelenléte hátrányos lenne számukra".
A MIÉP elnöke szerint ez a lépés az RMDSZ-en belüli pártharcoknak köszönhető, annak, hogy a most uralkodók féltik hatalmukat a radikálisabb RMDSZ-oldaltól. Elmondta: vannak az RMDSZ-en belül olyanok, akik nemzetközi színtéren is fel merték vetni az önálló Erdély gondolatát.
"A MIÉP küldöttsége természetesen ezek után nem utazik el Csíkszeredára. Lesznek azonban ott képviselőink, akik nem az RMDSZ vezetésének jelenlegi megalkuvó, minden tekintetben elsősorban román érdeket képviselő vezetői közül kerülnek ki", olvasható a párt nyilatkozatában.
Csurka István szerint továbbra is meggyőződésük, hogy a 400 ezres délvidéki magyarság egyetlen életlehetősége az, ha Magyarországhoz tartozik, és a magyar állam védelme alatt áll. "Egy ilyen határkiigazítás olyan csekély, hogy annyi kárt sem okoz talán Jugoszláviának, mint a NATO egy esti bombázása" - mondta.
Csurka István nem kívánta kommentálni Lányi Zsolt kisgazda alelnök kijelentését a Vajdaság önálló állami létéről. Mindössze annyit jegyzett meg: egy dalszöveg jut eszébe, miszerint "mindenkinek van egy álma".

(MTI)

Ajánló:

A honlapon május 15-16-án nyomonkövethető a csikszeredai kongresszus

Korábban:

1999. május 12. szerda