Becsületesebbek a budapesti taxisok

Ritkábban csapják be az utasokat a budapesti taxisok, mint vidéki kollégáik. Szegeden volt rá példa, hogy a magántaxis háromszor annyi pénzt kért ugyanazért az útért, mint az egyik közismert társaság.

Többek között ezt állapította meg a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség az idei átfogó ellenőrzései során.
Kevesebb a lakossági panasz a fővárosban a korábbi időszakokhoz képest, mivel az utasok többsége a maximált árak bevezetése óta ismeri a tarifákat - állapította meg a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a nemrégiben lezárult ellenőrzések után. Nagyobb- részt vidéki taxisokkal szemben kellett intézkedniük, de kirívóan durva szabálytalansággal nem találkoztak az ellenőrök. A jelentés megállapítja, hogy a taxisok betartják az alapvető előírásokat.
A mérőkkel sehol nem volt problémájuk a fogyasztóvédőknek, az ólomzárak minden esetben sértetlenek voltak. Ellenben a tarifatáblázatot jelző matrica hiányzott az autók 9 százalékáról. Számlát sem adott minden sofőr az ellenőröknek; emiatt egy tucat taxis ellen indított eljárást a felügyelőség, illetve az Apeh.
A fogyasztóvédők megállapították: lényegesen olcsóbban fuvaroznak a társasági taxik, mint a magánvállalkozók.
Szegeden ugyanazért az útért egy "mezítlábas" 1008, míg az egyik közismert taxitársaság 370 forintot számított fel. Az ellenőrök egyetlen olyan esettel találkoztak, hogy a taxis egy nappali fuvarra éjszakai tarifával számlázott.

Vajta Zoltán

(Magyar Hirlap)