Csütörtökön megkezdődött a 17-szeres olasz gyilkos pere

Másfél év alatt 17 embert ölt meg az olasz Donato Bilancia, akinek pere csütörtökön kezdődött Genovában. A "liguriai szörny" főleg prostituáltakat, szerencsejátékosokat, éjjeliőröket, vonaton egyedül utazó nőket gyilkolt élvezetből 1996 októbere és 1998 áprilisa között.


"Úgy mentem el hazulról embert ölni, mintha vacsorázni mennék egy vendéglőbe" - vallotta a Genovát és környékét rettegésben tartó 47 éves pszichopata, aki kisebbrendűségi komplexusait előbb a szerencsejátékon alapuló költekező életmóddal, majd mások életének kioltásával kompenzálta. Étterembe menni azonban szégyellt egyedül. A rekorder olasz sorozatgyilkos elfogását nehezítette, hogy az általa elkövetett gyilkosságok között sokáig nem látszott logikai összefüggés: áldozatai egy részét rablás céljából, másokat szexuális indíttatásból, megint másokat látszólag teljesen ok nélkül ölt meg. Amikor az olasz Riviérán két fiatal nőt is holtan találtak vasúti szerelvények vécéjében, kitört a pánik a vonaton magányosan utazó nők körében.
Elsőként két szerencsejátékos cimboráját ölte meg, mert nagy összeggel becsapták. Az emberöléstől megjött a kedve, és később már élvezetből gyilkolt. Mire lebukott, 9 nő - köztük egy ukrán, egy albán és egy nigériai utcanő -, valamint 8 férfi, köztük két éjjeliőr és egy benzinkutas életét oltotta ki. Áldozatait mind ugyanazzal a pisztollyal lőtte agyon. A prostituáltak egy részével szexuális kapcsolatot is létesített megölésük előtt.
A vonaton megölt nőket követte az illemhelyre, amelyek ajtaját álkulccsal nyitotta ki. Az egyik megölése után maszturbált a holttest mellett. Prostituált áldozatait állampolgárságuk alapján válogatta meg. Futni hagyta kiszemelt célpontját, ha egy korábbi áldozatával azonos nemzetiségű volt. Más okból egyetlen személynek kegyelmezett meg, egy olasz utcanőnek, aki azt mondta, hogy kisgyermeke van.
Két éjjeliőrt azért lőtt agyon, mert egyik sikoltozó áldozata, egy dél-amerikai transzvesztita prostituált segítségére siettek. A megmenekült nőimitátor adta róla a személyleírást, amelynek alapján végül is elfogták.
A liguriai sorozatgyilkos elismerte, hogy kéjes élvezettel gyilkolt, s azt mondta, hogy tovább ölt volna, ha nem kerítik kézre. Vallomásából kiderült, hogy gyermekkorában szülei megalázták nemiségében, s azóta is hadilábon állt a szexuális élettel.
A tárgyalást jelenléte nélkül tartják, mert úgymond nem bír áldozatai hozzátartozóinak a szemébe nézni. Halálbüntetés hiányában legfeljebb életfogytiglani börtönbüntetést kaphat Liguria réme.

(MTI)