Horváth Lóránt lemondott az MTV Rt. ügyvezetői tisztségéről

Alalenöki posztjának megtartásával csütörtökön lemondott a Magyar Televízió Rt. ügyvezetői tisztségéről Horváth Lóránt. A három alelnök közül - ellenszavazat nélkül - Szabó László Zsoltot választotta a részvénytársaság ügyvezetőjévé. Döntését megelőzően a testület jóváhagyta Szabó László Zsolt, Such György és Feledy Péter alelnöki kinevezését.

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma csütörtökön összeült ugyan, de a bírósági bejegyzés kapcsán továbbra is vita folyik a tagok között a testület négytagú elnökségének legitimitásáról.
A Fővárosi Bíróság április 14-én bejegyezte az elnökség tagjait, de az MSZP kifogása miatt a végzés nem emelkedett jogerőre. A szocialisták beadványa április 21-én, a rendelkezésre álló 15 napon belül érkezett meg a bírósághoz.
A kuratórium ülésére meghívást kapott az MTV Rt. valamennyi alelnöke, így Horváth Lóránt ügyvezető is. A testület előzetes napirendjén szerepelt ugyanis az alelnökök kinevezésének megerősítése. Kuratóriumi jóváhagyással eddig csak Horváth Lóránt és Kővári Péter rendelkezett, az ügyvezető által kinevezett Feledy Péter, Such György és Szabó László Zsolt nem.
A Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumának Ellenőrző Testülete - az MSZP frakciója által megfogalmazott levél nyomán - ismét Áder Jánoshoz, az Országgyűlés elnökéhez fordul a kuratórium elnökségének összetétele kapcsán - közölte Kellermayer Miklós elnök. Amint azt az ellenőrző testület ülése után elmondta: a házelnöktől azt kérik, hogy foglaljon újra állást a jelenlegi, négytagú kuratóriumi elnökség felállásának törvényessége ügyében.
Ezen a héten a szocialista képviselőcsoport az MTV ellenőrző testületéhez intézett levelében fellebbezést nyújtott be a Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány kuratóriumi elnöksége négy tagjának bejegyzésével kapcsolatban. A Lendvai Ildikó frakcióvezető-helyettes által aláírt dokumentum szerint ugyanis, "mivel a kuratórium legutóbbi döntései éppen a jogerős bejegyzés hiánya miatt váltak érvénytelenné, a hasonló helyzet megelőzése érdekében kérjük, hogy a kuratórium ülése a törvényességi kívánalmaknak megfelelően, valamennyi kurátor jogerős bejegyzésének birtokában hozhasson döntéseket".

(MTI)

Ajánló:

Műsoroló, teletext, televideó és egyébb információk.

Korábban:

1999. május 13.