Ítélet született a Váci utcai fegyveres rablás ügyében

A Pesti Központi Kerületi Bíróság kilenc-kilenc, illetve nyolc év fegyházbüntetésre ítélte, továbbá az 53 millió forintos kár megtérítésére kötelezte azt a három férfit, aki a vád szerint 1996. december 23-án fényes nappal a Váci utcában fegyveres rablást követett el egy Secab pénzszállító autó ellen.

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet a tényállást jórészt a vádirattal egyezően állapította meg. E szerint Süveges Péter első- és Grecula István másodrendű vádlott símaszkban, géppisztollyal kényszerítette a pénzkísérőket az 53 millió forint átadására. Harmadik társuk, Kiss Péter pedig egy autóban várta őket a tetthelytől néhány méterre.
A tényállást a bíróság döntően a terhelő tanúvallomásokra, egy beismerő vádlotti vallomásra, továbbá tárgyi bizonyítékokra alapozta, ugyanakkor az első és másodrendű vádlott az eljárás során mindvégig következetesen tagadta bűnösségét.
Az ügyben 1997 év folyamán több hónapig sikertelen maradt a rendőrségi nyomozás, ám egyszer csak jelentkezett H. János, aki elmondta, amit Kiss Pétertől hallott a bűncselekményről. H. János utóbb vallomását visszavonta, de a bíróság ezt mégis figyelembe vette. Ezzel kapcsolatban a védelem korábban azt hangsúlyozta, hogy H. János csak egy 2,5 millió forintos tartozás miatt tette terhelő vallomását. Kiss Péter letartóztatásakor nem tett vallomást, de a hazugságvizsgálat után beismerte a tett elkövetését. Azzal védekezett, hogy Süveges és Grecula kényszerítette a bűncselekményben való részvételre. Kiss Péter vallomását a tényállás megállapításánál és a büntetés kiszabásánál is figyelembe vette a bíróság, így egy évvel enyhébb szabadságvesztéssel sújtotta a harmadrendű vádlottat, mint két társát. A vádirati tényállást támasztja még alá az elsőfokú ítélet indoklása szerint az igazságügyi műszaki szakértő szakvéleménye, amelyben az elkövetőknél lévő két bekapcsolt mobiltelefon alapján utólag percről percre, utcáról utcára rekonstruálták a tettesek mozgását a bűncselekmény idején. A szakvélemény egybevágott a harmadrendű vádlott beismerő vallomásával. Süveges és Grecula családtagjainak a vádlottak alibijét igazoló bírósági vallomását az ítélet indoklása szerint nem fogadták el. A bíróság bizonyítékok hiányában felmentette az ügy negyed- és ötödrendű vádlottját, akiktől Kiss Péter a vádirat szerint a bűncselekménynél használt fegyvereket szerezte.
Az elsőfokú ítélet nem jogerős, miután az ügyész a negyed- és ötödrendű vádlott vonatkozásában a bűnösség megállapításáért, a védők pedig az első-, másod-, harmadrendű vádlott felmentéséért fellebbeztek.

(MTI)

Ajánló:

A Secab Rt. halaszthatatlannak tartotta belso rendszerének megváltoztatását.