Kétséges a tévékuratórium mai ülése

Ma tartja első hivatalos ülését a Magyar Televízió Közalapítvány új összetételű kuratóriuma - nemrégiben kicserélődtek a társadalmi szervezetek által egy évre delegált tagok, miközben az elnökség összetétele nem változott. Az MSZP-frakció kétségbe vonja, hogy a kuratórium jogszerűen működhet, mivel a parlament által decemberben megválasztott négy elnökségi tagot a bíróság még nem jegyezte be.

Bakó Lajos kuratóriumi elnök március 30-i közleményében maga érvénytelenítette a kuratórium egy héttel korábbi szavazásait, amelyek során Szabó László Zsolt, az elnökség jelöltje nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget, Feledy Péter és Such György alelnöki kinevezését viszont megvétózták.

A Fővárosi Bíróság nem jogerős végzésében bejegyezte a négy új elnökségi tagot, ám négy fő bejegyzését érvényben hagyta az előző kuratóriumból. Ezt a végzést az MSZP-frakció megfellebbezte. A bíróság mérlegeli, hogy az MSZP-frakció valóban illetékes-e az ügyben. Amennyiben az illetékességet a megállapítják, úgy az ügyet a Legfelsőbb Bírósághoz továbbítja, amely szakértők szerint csak hónapok múlva hoz majd jogerős ítéletet.

Balázsi György

(Népszava)