Konzervatív-keresztény gyűjtőpárt lenne az MDF

A Magyar Demokrata Fórum a hazai politikai paletta konzervatív-keresztény vonulatának gyűjtőpártja szerepét kívánja betölteni - mondta Balsai István a mai veszprémi kihelyezett frakcióülést követően.

Az MDF parlamenti képviselőcsoportja megvitatta a párt politikai stratégiáját és elemezte a kormányzati szerepben eltöltött kilenc hónap tapasztalatait. Balsai elmondta: meghatározták azokat a feladatokat, amelyekkel a párt fokozhatja saját arculatának megjelenítését. Az MDF támogatottságának növelése azonban nem érinti a koalíciós partnerekhez fűződő viszonyt. A párt elsősorban azokat a parlamenten kívüli erőket kívánja integrálni, amelyek közel állnak a fórum hagyományos nézetrendszeréhez.

A frakció megtárgyalta a regionalitással foglalkozó munkacsoport által előkészített tervezetet is. A legkisebb kormánypárt álláspontja több kérdésben is eltér a Miniszterelnöki Hivatal elképzeléseitől. Horváth Balázs, a munkacsoport vezetője elmondta: a megyerendszert felváltani hivatott nagyobb területi egységek kialakításának nem fölülről meghatározott döntések alapján kell megtörténnie. Az MDF elképzelése szerint a régióknak kistérségi társulások együttműködése alapján kellene létrejönniük. A kistérségek jogi kereteinek megteremtése érdekében az MDF törvényjavaslatot készít elő.

Horváth szerint a miniszterelnökségi tervekkel ellentétben szerencsésebb lenne kisebb számú egység kialakítása. Hét helyett öt régió jobban ellensúlyozhatná a főváros túlsúlyát és nagyobb lenne érdekérvényesítő képességük is - közölte végül Horváth Balázs.

Spirk József

(Népszava)