Sztrájkolni fognak a földhivatali dolgozók - Torgyán egyetértésével

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak május 26-án, szerdán a megyei és a fővárosi körzeti földhivatalok dolgozói, majd június 9-én, szerdán egész napos munkabeszüntetéssel tiltakoznak amiatt, hogy idén egyáltalán nem emelték a keresetüket.

Erről a Földhivatali Dolgozók Országos Sztrájkbizottsága számolt be. A figyelmeztető sztrájkra nyolc és tíz óra között kerül sor. A sztrájkbizottság csütörtöki, budapesti ülésén megállapította, hogy a földhivatali dolgozók ez évi 14 százalékos keresetnövelése érdekében kezdeményezett tárgyalások eredménytelenek voltak. A sztrájkbizottság tudomásul vette, hogy a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz keresetet nyújtott be, mert a kormány a Munka törvénykönyvében előírt együttműködési kötelezettségének nem tett eleget. A sztrájkról szóló törvényben foglaltak alapján kezdeményezett egyeztető eljárásra ugyanis nem jelölte ki
képviselőjét. A munkavállalók 72 százaléka adott felhatalmazást a sztrájkra.
Torgyán József földművelésügyi miniszter egyetért a földhivatali dolgozók sztrájkjával. A földhivatali dolgozók bérkövetelése jogos, annak megoldása azonban nem az én kompetenciám - mondta a miniszter. Kijelentette, hogy az ingatlan-nyilvántartási dolgozók fizetésének ügyében a kormány hatásköre eljárni. Jelenleg azonban a béremelésre szinte semmi esély sincs, mivel a kormány többször is leszögezte, hogy a minisztériumok nem léphetik át költségkereteiket. Torgyán József kijelentette: a sztrájk nem lesz nagyméretű, ám a hátralékos ügyek megoldását minden bizonnyal visszaveti. Ezért várhatóan ellenszenvet vált majd ki a lakosságból.

(MTI)

Ajánló:

Az intézmény megközelítési lehetőségei.

Korábban:

1999. április 30.