Vita a minimálbérről az MSZP-n belül

Az MSZP kezdeményezze a kormánynál a minimálbér felülvizsgálatát, s követelje, hogy az a következő években emelkedjék a duplájára - mondta Szekeres Imre, a párt országos elnökségének tagja, a parlament költségvetési bizottságának elnöke a szocialisták szerdai ország(rész)-gyűlésén Győrött.

- Az MSZP-frakció nem támogatja Szekeres Imre személyes álláspontját, miszerint duplájára kellene emelni a minimálbért - közölte válaszul Nagy Sándor frakcióvezető-helyettes. Kifejtette: ilyen mértékű minimálbér-emelés jó néhány ágazat teherviselő képességét próbára tenné, és foglalkoztatási hátrányokhoz vezetne éppen az alacsony keresetűek körében.

Kovács László pártelnök-frakcióvezető az ország(rész)gyűlésen kijelentette: a Fidesz vezette kabinet a tisztességes, a lakosság többségének érdekeit szolgáló kormányzást megpróbálja kommunikációval, médiatevékenységgel helyettesíteni. Ellenségképet keres, hogy a valós problémákról elterelje a figyelmet. Ezért indított a napokban újabb heves támadásokat az MSZP ellen.

A tanácskozás összegzéseként Nagy Sándor elmondta: az MSZP felszólítja a kormányt, hogy térjen vissza a reális gazdaságpolitikai vonalvezetésre. A kabinet dolgozza át a személyijövedelemadó-táblázatot, mert még a változatok legenyhébbike is az indokolatlan jövedelemkülönbségeket növeli. Ezen túl az ellenzéki MSZP-frakció határozottan kéri, hogy a kormány mondjon le az áfa tervezett módosításáról, a kedvezményes kulcs emeléséről.

Az MSZP-frakció véleménye szerint a kormánynak támogatnia kell a jövő hét csütörtökére összehívandó rendkívüli ülésen azt a szocialista párti kezdeményezést, hogy a közalkalmazottak bérhelyzetének méltányos rendezéséről országgyűlési határozat szülessék - mondta Nagy Sándor.

(Népszava)