Kormányátalakítás következik

Orbán Viktor miniszterelnök átalakítja kormányát - értesült a Népszava. A személycserékkel kapcsolatos végső döntést megelőzi még a Miniszterelnöki Hivatal referatúráinak elemzése, illetve Orbán és Torgyán egyeztetése is. Úgy tudjuk, személycserék várhatók a Miniszterelnöki Hivatalban, országos hatáskörű szerveknél, illetve a Fidesz-frakcióban is. A kormányhoz közel álló körökben biztos távozónak tartják Gógl Árpád egészségügyi, Chikán Attila gazdasági és Pepó Pál környezetvédelmi minisztert, valamint Homoki János honvédelmi politikai államtitkárt.

Orbán Viktor miniszterelnök egy évvel a kormányalakítást követően átalakítja kormányát. Erre valószínűleg csak az Országgyűlés tavaszi ülésszakának befejezése után, július elején kerül sor. Több, de legalább két, Fidesz által delegált miniszternek is fel kell állnia. A kormányátalakítás érinti a kisgazda tárcákat is. A két pártelnök egyébként már decemberben megállapodott abban, hogy a minisztercseréket egyidejűleg hajtják végre. Erről szó volt Orbán Viktor és Torgyán József legutóbbi négyszemközti megbeszélésén is, amikor is áttekintették az egyes minisztériumok működését. A koalíciós megállapodás értelmében a kisgazda miniszterek menesztésére és az új miniszterek kinevezésére Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke tesz javaslatot, amit a miniszterelnök csak nagyon kivételes esetben vétózhat meg.

A koalíció harmadik pártját, a Magyar Demokrata Fórumot, illetve az általa delegált minisztert, Dávid Ibolyát nem érinti a kormányátalakítás, ő marad az igazságügyi tárca élén.

A Népszava információi szerint a tervezett változtatások nemcsak a kormányt érintik, hanem kiterjednek a Miniszterelnöki Hivatal működésére, felépítésére, a Fidesz képviselőcsoportjára, illetve személycserék várhatók országos hatáskörű szervek élén, valamint a kormány politikai-gazdasági stratégiájának szempontjából fontos intézményeknél is. Ezek a változások az első körben legalább tíz-tizenöt személyt, illetve pozíciót érintenek.

A Miniszterelnöki Hivatal szeretné növelni befolyását, ellenőrző-irányító pozícióját a tárcák felett. Valószínű, hogy a kancellária felépítése ilyen irányban változik. A referatúrák kezdeményező szerephez akarnak jutni a kettős irányításban, mert eddigi befolyásuk elsősorban a tárcák előterjesztéseinek véleményezésére terjedt ki. Ez koalíciós konfliktushoz is vezethet, ugyanis a kisgazdatárcák vezetői már eddig is kifogásolták a referatúrák működését, szerintük túl sok hatáskört vonnak el a minisztériumoktól.

A miniszterelnök és a Fidesz-MPP vezetőinek környezetéből származó értesüléseink szerint Orbán Viktor a tervezett személycseréket egy szűk körű, zárt rendezvényen azzal indokolta, hogy akik a kormányalakítás óta eddig nem tudtak bizonyítani, azoknak menniük kell. Orbán neveket akkor nem említett, de azt érzékeltette, kikkel elégedetlen, és azt is bejelentette: legkésőbb júliusban változtatni fog. Ugyanezen a beszélgetésen a miniszterelnök azt is bejelentette: a kormányváltással járó személycserék még nem fejeződtek be, azokat fel kell gyorsítani. Orbán megismételte korábbi kijelentését is, amely szerint nem tűri, hogy kormánypárti politikusok vagy családtagjaik állami vagy önkormányzati tulajdonú vállalatoknál igazgatósági vagy felügyelőbizottsági tagságot vállaljanak.

Ha a Fidesz és a kisgazdapárt vezetői között folytatandó politikai egyezkedés nem változtatja meg az elképzeléseket, akkor a kormányátalakítás két fideszes és két kisgazda vezetésű minisztériumot is érinthet.

Az egyik távozó a Fidesz által delegált miniszter, Gógl Árpád, az egészségügyi tárca vezetője lehet. Góglt nem fogadta el a Fidesz-MPP országgyűlési képviselőcsoportja, a testület többször nyíltan szembefordult a miniszterrel, aki nem tudott együttműködni a frakció egészségügyi munkacsoportjának vezetőjével, Frajna Imrével sem, és szinte állandóan konfrontálódott Selmeczi Gabriellával, aki a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkáraként irányítja a társadalombiztosítást. A miniszternek a kormányátalakítás óta alig volt sikerélménye, nem tudott pénzt szerezni tárcájának, elmaradt a választási kampányban az egészségügyi dolgozóknak ígért négyszáz százalékos béremelés, a fejlesztések, köztük a sürgősségi betegellátó rendszer és a röntgen, valamint a radiológiai géppark cseréje sem valósult meg, és a miniszter az úgynevezett gyógyszerárcsatában is alulmaradt.

A Fideszben az elmúlt hetekben sokan felvetették, hogy Deutsch Tamást vissza kellene hívnia Orbán Viktornak az Ifjúsági és Sportminisztérium éléről. Ezt azzal indokolják, hogy a párt néhány hónapja még legnépszerűbb politikusa minisztersége ideje alatt a rokonszenvlisták alsó régiójára zuhant vissza. "Persze ez nem azt jelenti, hogy Deutsch Tamásnak nincs igaza, amikor változtatni akar a sport és a futball területén, de politikailag számos baklövést követett el." - állítja számos fideszes politikus. Ugyanők hozzáteszik, hogy Deutsch széke ennek ellenére nem inog, valószínűleg a párt csúcsvezetői, Orbán Viktor, Áder János, Kövér László, Szájer József, Pokorni Zoltán, Várhegyi Attila és Wermer András (a Fidesz kommunikációs tanácsadója) még alaposan megvitatják, mi legyen Deutsch sorsa. Tehát ebben a kérdésben még nem született döntés, egyesek szerint ugyanakkor megoldás lehet a tárca közigazgatási és politikai államtitkárainak menesztése.

Kormányátalakításkor a fideszes minisztériumok közül még szóba jöhet az egyik gazdasági tárca is. Járai Zsigmond pénzügyminiszterrel a kezdeti negatív megítélések után az utóbbi hónapokban már elégedett a miniszterelnök és a frakció is támogatja. Más a helyzete Chikán Attila gazdasági miniszternek, akit a képviselőcsoport egy része folyamatosan bírál, sőt a Fidesz meghatározó politikusai között megfogalmazódott az a kritika, hogy a miniszter az apparátussal nem tudja elfogadtatni a párt elképzeléseit és a kormány gazdasági programját. Megfigyelők szerint nem volt véletlen az sem, hogy a Fidesz kongresszusán éppen a gazdasági tárca munkáját érte éles kritika.

Bírálatok érik Hámori Józsefet, a nemzeti kulturális örökség miniszterét is. A Fideszen belüli kritikák elsősorban azért fogalmazódtak meg, "mert a szocialista-liberális sajtó még mindig erőteljesebb a polgári lapoknál, és ez Hámori felelőssége is".

Információnk szerint elképzelhető, a kormányátalakításkor új feladattal további miniszter kerül a kormányba. Nem kizárt, hogy Selmeczi Gabriella júliustól már a kormány tagjaként, tárca nélküli miniszterként irányítja a társadalombiztosítást.

A négy kisgazdatárca közül kettőt is érinthet a kormányátalakítás: a környezetvédelmi tárca élén szinte mindenki biztosra veszi a változást, hiszen Pepó Pál tevékenységét nemcsak az ellenzék, hanem a kormány, sőt saját frakciója is gyengének tartja. Bár kisgazda politikusok szerint a miniszter gyengébb teljesítménye annak is a következménye, hogy munkájához megbízatása óta nem kapja meg az elvárható politikai támogatást sem. Ugyanakkor éppen tegnap írtak levelet a legjelentősebb hazai zöldszervezetek Orbán Viktornak és Torgyán Józsefnek, ebben kérik Pepó visszahívását. Azt írják: Pepó minisztersége alatt semmit nem tett a környezetvédő szervezetekkel való együttműködésért, sőt ezek működési feltételei nagymértékben romlottak.

A másik kisgazda minisztérium, amelynek az élén változás lehet, az a honvédelmi tárca. Szabó János indulástól bizonytalanul mozog ezen a területen, ami talán észrevétlen maradt volna, ha nincs koszovói válság, s azzal nem jár együtt a NATO-akció. Torgyánnak Szabó leváltását mindenképpen nehéz lesz keresztülvinni és elfogadtatni a párt elnökségével és a frakcióval. Annak ellenére, hogy a képviselőcsoport egyik tagja már hetek óta kész tényként hangoztatja: ő lesz Szabó János utóda. Ugyanez a kisgazda politikus már kormányalakításkor kiszemelt magának miniszteri bársonyszéket, de akkor a neve szóba sem került.

Szabót egyébként ugyanaz a "probléma" mentheti meg, ami miatt többen távozását sürgetik, nevezetesen a koszovói válság és a NATO-akció. Szakértők szerint a jelen helyzetben ugyanis nem lenne szerencsés miniszteri szinten változtatni.

Többen bizonyosra veszik ugyanakkor Homoki Jánosnak, a tárca kisgazda politikai államtitkárának távozását. Munkáját a tárcán belül is kifogásolják. Értesülésünk szerint az USA budapesti nagykövete is szorgalmazta nemrégiben Torgyán Józsefnél Homoki menesztését. Úgy tudjuk, a nagykövet az amerikai vezérkari akadémián is tanult Fodor Lajost, a tárca jelenlegi helyettes államtitkárát ajánlotta Torgyán figyelmébe. A kisgazdapárt vezetői azonban ragaszkodni látszanak ahhoz, hogy köreikből kerüljön ki az új politikai államtitkár.

A kormányfő s a miniszterelnökség referatúrái, illetve maguk a miniszterek júniusban kezdik meg a kabinet tevékenységének értékelését. Információnk szerint a személycserékről szóló végső döntést megelőzi még Orbán Viktor és Torgyán József egyeztetése is.

(Népszava)