Időközi választásokat tartottak három megyében

Zalában, Vas megyében, és Győr-Sopronban időközi választásokat tartottak.

Két Zala megyei kisközségben rendeztek vasárnap időközi önkormányzati választást. Liszón - ahol tavaly az októberi választásokon nem volt polgármester-jelölt - a négy független jelölt közül a 47 éves Godena József lett a falu első embere. A választásra jogosult 358 polgár közül 207 adta le érvényes szavazatát. A göcseji tájegység központjában, Milejszegen - mivel az ősszel nem volt megfelelő számú képviselőjelölt - öttagú képviselőtestületet választottak. Hat független jelölt versengett az öt helyért. Érdekesség, hogy két induló azonos számú szavazatot kapott, így sorsolással dőlt el az ötödik képviselői hely sorsa. Milejszegen a 331 választásra jogosult lakos közül 97 adta le

Vas megye három településén tartottak vasárnap időközi polgármester-választást; Felsőcsatáron, Katafán és Viszákon. Valamennyi községben azért volt szükség az időközi megmérettetésre, mert tavaly októberben nem sikerült megfelelő számú jelöltet állítani, illetve a jelöltek visszaléptek. Vasárnap minden településén eredményes volt a választás. Felsőcsatáron három jelölt közül Németh Vilmos 50 éves köztisztviselőt választották a falu első emberének, aki korábban a képviselőtestület alpolgármestere volt. Németh Vilmos függetlenként lett az első polgármesteri tisztségért folyó versenyben. Helye megüresedett a képviselőtestületben, így rövidesen ismét az urnához kell járulniuk a felsőcsatáriaknak. Katafán szintén három függetlenként indult jelöltre szavazhatott a község 293 választásra jogosult lakója. A legtöbb szavazatot Papp Gyula 60 éves nyugdíjas kapta, így ő lett a településen polgármestere. Katafán új képviselőtestületet is választottak. Öt képviselői helyre kilencen pályáztak. Százkilencvenen jelentek meg a szavazókörben, ami 65 százalékos részvételt jelentett. Viszákon 264 név szerepelt a választói névjegyzékben. A településen szintén hárman indultak a polgármesteri székért folyó küzdelemben. A legtöbb voksot Bálint László független jelölt kapta, aki 44
éves, a helyi Áfész értékesítési csoportvezetője. Viszákon megújult az öttagú képviselőtestület is, kilencen indultak a képviselői helyekért. A településen választásra jogosultak 83 százaléka adta le a szavazatát, ezzel 1990 óta a mostani válas ztáson volt a legmagasabb a részvételi arány.

A Győr közeli Nagybajcson a polgármesteri címet Tóth Tibor független induló nyerte el. A jelenlegi választáson öten szálltak versenybe polgármesteri székért, négy függetlenként, egy jelölt pedig az Új Szövetség Magyarországért színeiben. A 690 szavazásra jogosult polgár közül 494-en (71,5 százalék)
vettek részt, ebből 493 szavazat érvény es volt. A csaknem 900 lakosú kistelepülésen azért kellett új választásokat kiírni, mivel az 1998. októberi választásra egy polgármester-jelölt sem pályázott, és a hét képviselői helyért is mindössze ketten indultak.

(MTI)