Másfél milliárd az ára a gödör eltüntetésének

Statikailag veszélyeztetné a metrót és a környező épületeket, ha eredeti állapotában állítanák helyre az Erzsébet teret, vagyis betemetnék a félbemaradt Nemzeti Színház alapozását.

Többek között ez is olvasható a Főber szakértői jelentésében, amely azt vizsgálta, miként lehet legelőnyösebben hasznosítani a gödröt. A dokumentum készítői háromféle mélygarázst tartanak elképzelhetőnek, 200, 300 vagy 500 férőhelyes lenne a föld alatti parkoló attól függően, épül-e konferenciaterem fölötte. Egy másik variáció szerint irodákat, üzlethelyiségeket is kialakítanának a garázs fölött. Szakértők szerint legkedvezőbb az 500 férőhelyes parkoló lenne, óránkénti 300 forintos tarifával, így tíz év alatt megtérülhet a befektetés. Egy parkolóhely 6,2-8,2 millió forintba kerülne, vagyis az eddig kiadott 1,3 milliárdon felül a mélygarázsba még 1,2-1,7 milliárd forintot kellene fektetni. A főpolgármesteri kabinet ma tárgyal a gödörről. Böhm András szabad demokrata frakcióvezető szerint csaknem kizárt, hogy a november 6-ai határidőig rendbe tegyék az Erzsébet teret.
Az V. kerületi önkormányzat partner mindenben, ami a gödör eltüntetését szolgálja - jelentette ki kérdésünkre Karsai Károly polgármester. A tervek módosítása két hónapba is beletelhet, de készek arra, hogy akár nyáron is ülésezzenek a képviselők.

(Magyar Hirlap)