Az MSZP és az SZDSZ egyaránt azt követeli, hogy végre válasszák meg a nyolcfős MTV-kuratórium ellenzéki tagjait

Miután a Fővárosi Cégbíróság kimondta, hogy a Magyar Televízió kuratóriumi elnöksége négy taggal nem működhet, az SZDSZ és az MSZP ismételten követelte, hogy válasszák meg a hiányzó ellenzéki kurátorokat.

"Az SZDSZ parlamenti képviselőcsoportja a Fővárosi Cégbíróság tv-kuratóriummal kapcsolatos végzését kézhez véve újra levélben fordul a házelnökhöz, amelyben kezdeményezi a cégbíróság által jogszerűtlennek ítélt helyzet felszámolását" - adta közre egy nyilatkozatban az SZDSZ-frakció.
A Fővárosi Cégbíróság kimondta: az Országgyűlés által a Magyar Televízió (MTV) Rt. kuratóriumi elnökségébe februárban megválasztott négy kormánypárti jelölésű tag nem alkot testületet, ennek megfelelően határozatokat sem hozhat, így a cég működése nem felel meg a törvényeknek.
"A házelnöknek is súlyos felelőssége van abban, hogy az Országgyűlés közel egy éve nem képes megválasztani az MTV Rt. kuratóriumi elnökségét" - áll a közleményben.
Az SZDSZ-frakció szerint "az MTV Rt. kuratóriumának teljessé tétele önmagában nem oldja meg a tévé alapvető problémáit, nem elegendő a több mint tízmilliárdos adósság kezeléséhez, az elfogadható műsorpolitika érvényesítéséhez, de e lépés nélkül még esély sincs a közszolgálati televíziózás konszolidált megteremtésére".
A közlemény emlékeztet arra, hogy a szabaddemokraták már februárban írásban fordultak az Országgyűlés elnökéhez az ügyben, és a Házbizottság ülésein is többször szorgalmazták a hiányzó kurátorok megválasztását.

"Kovács László levélben fordul a fővárosi főügyészhez, hogy lépjen fel a Magyar Televízió kuratóriuma csonka elnökségének törvénytelen működése ellen." Ezt a szocialisták frakcióvezetője jelentette be.
Az MSZP felszólítja a négytagú elnökséget, hogy vonja vissza korábbi döntéseit. A szocialisták újra kezdeményezik, hogy a parlament válassza meg a legalább nyolcfős, minden frakció delegáltját magában foglaló, paritásos kuratóriumi elnökséget.

(MTI)

Ajánló:

Az MTV honlapján érdekes információkat kaphat a műsorokról, a médiatörvényről, az MTV történetéről